Share This Post

Vrachtwagens

Hoe word je een vrachtwagenchauffeur?

Hoe word je een vrachtwagenchauffeur?

In de transportsector staan ze te springen om nieuwe medewerkers, vooral om vrachtwagenchauffeurs. Een vrachtwagenchauffeur moet aan veel eisen voldoen. Het is niet alleen een kwestie van het halen van een rijbewijs waarmee je een vrachtwagen mag besturen. Daarnaast dien je ook flexibel en stressbestendig te zijn. Je moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben en je moet je representatief kunnen opstellen. Als vrachtwagenchauffeur ben je immers het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt.

Rijbewijs C met Code 95

Belangrijk is dat je voor het mogen besturen van een vrachtwagen een speciaal rijbewijs nodig hebt. Dit rijbewijs C, of groot rijbewijs zoals het ook wel genoemd wordt, kun je op dezelfde manier halen als het gewone rijbewijs B. Je neemt lessen en doet uiteindelijk examen. Maar dan ben je er nog niet. Met een rijbewijs C mag je weliswaar een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt, maar je mag dit nog niet beroepsmatig doen. Om echt professioneel vrachtwagenchauffeur te worden, moet je een rijbewijs C met Code 95 halen. Dit is een speciale set met voorwaarden en examens die samen met het rijbewijs C kunnen worden behaald. Voor meer informatie over rijbewijs C met Code 95 kun je terecht bij het CBR.

Het werk van een vrachtwagenchauffeur

Wie denkt dat het werk van een vrachtwagenchauffeur niets anders is dan het heen en weer rijden met goederen van A naar B heeft het goed mis. Er komt veel meer kijken bij deze baan. Als vrachtwagenchauffeur ben je ook verantwoordelijk voor het veilig laden en lossen van de vracht, het afhandelen van de administratie en het controleren en het schoonhouden van de vrachtwagen.

Het salaris van een vrachtwagenchauffeur

Het salaris van een vrachtwagenchauffeur hangt af van de werkgever, de branche en de CAO. Ook is van belang of je alleen binnenlandse ritten rijdt of ook buitenlandse. Het gemiddelde salaris van een vrachtwagenchauffeur die binnenlandse ritten rijdt, ligt tussen de € 1600,- en € 2400,- bruto per maand. Daarnaast zijn er vaak ook extra toeslagen voor bijvoorbeeld overwerk, ’s nachts werken en werken op feestdagen. Het eindsalaris ligt daarom meestal nog een stukje hoger.

Vrouwen als vrachtwagenchauffeur

Steeds vaker zien we een vrouw als vrachtwagenchauffeur. En waarom ook niet? Na het behalen van een rijbewijs C met Code 95 kun je kiezen voor een baan als vrachtwagenchauffeur van 32 uur per week. Tegenwoordig zijn de moderne vrachtwagens dusdanig uitgevoerd dat echt heel zwaar sjouwwerk niet meer nodig is. Er is dus geen enkele reden waarom een vrouw niet net zo goed vrachtwagenchauffeur kan zijn als een man.

Om vrachtwagenchauffeur te worden kun je je laten omscholen binnen 3-6 maanden. Een groot deel van de kosten van deze opleiding hoef je niet zelf te betalen. Voor meer informatie kun je terecht op de site ikwordvrachtwagenchauffeur.nl.

Jongeren die nog naar school moeten, kunnen terecht bij de Truck Academy. Er is altijd een MBO met een passende opleiding bij jou in de buurt.

Share This Post