Share This Post

Gezondheid / Hoofdartikels

Hoe wagenparkbeheerders voor de gezondheid en het welzijn van hun chauffeurs kunnen zorgen

Hoe wagenparkbeheerders voor de gezondheid en het welzijn van hun chauffeurs kunnen zorgen

Het vrachtvervoer kan in de beste tijden een onder druk staande omgeving zijn. Voeg een wereldwijde pandemie toe zoals we bij Covid-19 hebben gezien en die druk blijft toenemen. Nu meer dan ooit tevoren moeten wagenparkbeheerders er alles aan doen om de gezondheid en het welzijn van hun vrachtwagenchauffeurs te waarborgen.

Het is een lastige balans. Enerzijds wil je de operationele efficiëntie behouden. Anderzijds is het de taak om vrachtwagenchauffeurs niet aan onnodige risico’s bloot te stellen. Het is een voortdurende strijd en een die de mentale gezondheid van chauffeurs centraal stelt.

Ongeveer 35% van een werkgerelateerde ziekte in de transportsector wordt aan problemen met de geestelijke gezondheid toegeschreven (hoewel dat cijfer waarschijnlijk hoger is, gezien het stigma rond het probleem). 

Wanneer een vrachtwagenchauffeur met zijn geestelijke gezondheid worstelt, dan is het onwaarschijnlijk dat hij dit aan zijn manager zal vertellen. En vrachtwagenchauffeurs hebben doorgaans meer last van obstructieve slaapapneu (een aandoening die de kans vergroot dat een bestuurder bij een ongeval betrokken raakt) in vergelijking met de algemene bevolking.

Lopend onderzoek aan de Loughborough University – de SHIFT-studie – wijst op een verhoogd risico op hartaandoeningen en diabetes en de belemmeringen waarmee vrachtwagenchauffeurs worden geconfronteerd als het om gezondheid, fitheid en welzijn gaat. Uit de SHIFT-studie blijkt ook dat meer dan 40% van de vrachtwagenchauffeurs in het VK last heeft van angst en depressie.

Er is duidelijk behoefte aan een robuust welzijnsprogramma voor vrachtwagenchauffeurs. Hier zijn enkele ideeën over wat wagenparkbeheerders in hun programma op moeten nemen:

  1. Oogoefeningen: Uren achter het stuur zitten zal van de ogen hun tol eisen. Vermoeide ogen en wazig zicht gaan niet goed samen met over lange afstanden rijden, dus oefeningen zoals het heen en weer rollen van je ogen kunnen ze een boost geven. Het kan ook een grote hulp zijn om je focus van de ene plek naar de andere te verplaatsen.
  2. Een schone cabine: netheid is bijna goddelijk, althans dat zeggen ze. Het is erg belangrijk, vooral nu, om de cabines schoon en vrij van bacteriën te houden. Een snelle veeg langs het stuur en het dashboard met antibacteriële doekjes wordt aangeraden om de chauffeurs veilig te houden.
  3. Vertrouw niet op energiedrankjes: ja, ze geven je een boost, maar dat wordt vaak door een enorme inzinking gevolgd. Te veel suiker voert het energieniveau af, het geeft geen boost. Water en af en toe koffie zijn veel betere opties.

Op zulke momenten is het voor vrachtwagenchauffeurs niet eenvoudig om veilig, gezond en mentaal sterk te blijven. Maar hoe meer wagenparkbeheerders kunnen doen om de risico’s te minimaliseren, des te gemakkelijker zal het rijden zijn en de gezondheid en het welzijn van vrachtwagenchauffeurs verbeteren.

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>