Share This Post

Technologie

Hoe vrachtwagen technologie in de strijd tegen Covid-19 wordt gebruikt

Hoe vrachtwagen technologie in de strijd tegen Covid-19 wordt gebruikt

De afgelopen maanden is er heel veel van de wereld in de pauzestand gezet, maar heel veel ervan is ook zo normaal (zo goed als mogelijk) verlopen.

Zo heeft de vrachtindustrie de zaken zo goed mogelijk in beweging moeten houden (vrachtwagenchauffeurs die vanuit huis werken is gewoon geen optie).

Het is dus niet verwonderlijk dat de vrachtwagen technologie is bijgewerkt en vanwege Covid-19 anders ingezet wordt. Hier zijn vijf voorbeelden van hoe vrachtwagen technologie is aangepast.

  1. Truck telematica

We weten allemaal dat telematica wordt gebruikt om de locatie van bedrijfswagens te volgen, maar de onderliggende telematicagegevens worden nu gebruikt om inzicht te krijgen in hoe toeleveringsketens op de economische realiteit van een pandemie reageren. De gegevens kunnen door wagenparkdiensten en vervoerders worden gebruikt om hun zakelijke ervaring met macro-economische trends te vergelijken.

Gegevens over het gebruik van apparatuur kunnen beslissingen opleveren over het kopen of verkopen van voertuigen en het verschuiven van activa. Het is belangrijk dat de telematicagegevens die door wagenparkdiensten worden verzameld, niet in de wagenparken vast blijven zitten.

  1. Camera’s die gezichtsmaskers detecteren

Gezichtsmaskers zijn van vitaal belang om de verspreiding van het coronavirus te beperken en de meeste vrachtwagenchauffeurs moeten een bepaald niveau van persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Ten minste één technologiebedrijf heeft zijn controlesysteem voor chauffeurs geüpdatet om gezichtsmaskers te detecteren (en ook of vrachtwagenchauffeurs roken of telefoons vasthouden).

De EU heeft voor 2022 nieuwe veiligheidstechnologieën opgesomd, zoals verbeterd direct zicht voor vrachtwagens en vermoeidheidsdetectie. Maar die functies kunnen ook systemen omvatten die de stemming, temperatuur of ziekte van de bestuurder volgen.

  1. Contactonderzoek

Het is geen geheim dat sommige landen de tracering van contact beter hebben aangepakt dan andere. Maar testen en contacttracering zijn van vitaal belang om een tweede golf van het virus af te weren. De vrachtindustrie is goed gepositioneerd om boordcomputers en telematica te gebruiken om de bewegingen van vrachtwagenchauffeurs te volgen en met wie ze in contact komen.

  1. Geofencing voor sociale afstand

Er zijn plannen om geofencing-technologie te gebruiken om sociale afstandsmaatregelen te helpen handhaven. Het systeem kan chauffeurs volgen en opdrachten via een mobiele check-in geven (zodat ze geen gebouw binnen hoeven te gaan). Het elimineren van de noodzaak voor chauffeurs om handmatig papierwerk in te vullen, zal niet alleen de sociale afstand helpen, maar zal ook de wagenparkactiviteiten en het supply chain management in het algemeen efficiënter maken.

Blijf veilig daar buiten.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>