Share This Post

Technologie / Uncategorised

Hoe technologie onze vrachtvervoersystemen definieert

Hoe technologie onze vrachtvervoersystemen definieert

Wanneer je in een bepaalde richting kijkt kan de toekomst van het vrachtvervoer er somber uitzien. Met de opkomst van automatisering en de oneindige opmerkingen over het verlies van banen is het voor ons allemaal een uitdaging om optimistisch te blijven.

We weten dat we technologie moeten omarmen, maar niet wanneer het onze banen steelt.
We moeten echter niet te gehaast zijn. Niet alle verhalen blijken hetzelfde te zijn. Uit een nieuw onderzoek van Uber blijkt bijvoorbeeld dat de werkgelegenheid binnen het vrachtvervoer kan toenemen dankzij zelfrijdende technologie, omdat er meer zelfrijdende vrachtwagens op onze wegen verschijnen.

Laten we daarom eens naar de technologie kijken die de vrachtvervoer industrie op een goede wijze aan het transformeren is.

1 Autonome voertuigen
Het is niet langer science-fiction, zelfrijdende vrachtwagens zijn, voor een deel, een realiteit. We zijn nog ver verwijdert van volledig autonome vrachtwagens (zonder iemand in de cabine te hebben) op onze wegen. Dat komt omdat chauffeurs veel meer doen dan alleen maar een vrachtwagen besturen op rechte snelwegen. Ze bewegen assen, ze lopen de remmen na, ze repareren mankementen en ze spreken met andere mensen. Sommige mensen beweren dat zelfrijdende vrachtwagens het leven van chauffeurs kan verbeteren. Ik veronderstel dat je van de lange lijst van dingen die je moet doen één ding kan schrappen.

2 Mobiele apps
Google Maps krijgt dan wel het grootste deel van de bevolking van A naar B, maar voor vrachtwagenchauffeurs werkt het minder goed. Gelukkig bestaan er verschillende mobiele apps die speciaal ontwikkeld zijn voor vrachtwagens. Deze apps nemen het nog een stapje verder. Naast een plattegrond bieden ze gebruikers ook informatie aan betreffende de recente brandstofprijzen, de real-time conditie van wegen, truckstop locaties en route berekeningen die gebaseerd zijn op de omvang en het gewicht van een voertuig. Ze kunnen ook de gereden uren bijhouden en dat zorgt er weer voor dat chauffeurs veilig blijven en dat ze overtredingen die met vermoeidheid gepaard gaan kunnen voorkomen.

3 Grote schermen
Samsung is het vrachtvervoer veiliger aan het maken. Het heeft gigantische schermen ontwikkeld die aan de achterzijde van vrachtwagens worden gemonteerd. Hierdoor krijgen de mensen die zich achter een vrachtwagen bevinden een overzicht van de weg. Het bevindt zich nog steeds in de conceptfase, maar de schermen zorgen er in feite voor dat een vrachtwagen onzichtbaar wordt, zodat (ongeduldige) bestuurders op een geïnformeerde wijze kunnen beslissen of ze een vrachtwagen wel of niet zullen inhalen op een lange, bochtige en natte tweebaansweg.

4 GPS-systemen
De GPS-systemen die vrachtwagens tegenwoordig hebben vinken een heleboel vakjes aan. Door een trailer te volgen weet je bijvoorbeeld waar een trailer zich bevindt (dit is vooral handig in gebieden waar er vaak wat gestolen wordt), je kunt het gebruik van de trailer beheren, je kunt het onderhoud in de gaten houden en je kunt zonder gestrest te raken jouw trailer lokaliseren tussen honderden andere trailers. Door de snelheid en de afremming bij te houden kunnen deze systemen er ook voor zorgen dat bestuurders veilig achter het stuur zitten.

5 Uber voor…
Het is een zin waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt, maar ‘Uber voor [woord van keuze]’ heeft het vrachtvervoer bereikt. De apps hebben het sterk storende bedrijfsmodel van Uber gekloond en ze zorgen ervoor dat expediteurs in contact kunnen komen met vervoerders die ruimte hebben voor een extra lading. ‘Uber voor vrachtvervoer’ apps zorgen ervoor dat er geen vrachtmakelaars meer nodig zijn en daarnaast reduceren ze de hoeveelheid ‘lege kilometers’ die vrachtwagenchauffeurs maken.

6 Blockchain
De geruchten gaan al een tijdje de rondte, maar het wordt steeds duidelijker dat de Blockchain technologie van Bitcoin ook op verschillende manieren gebruikt kan worden binnen de vrachtvervoer industrie. Nieuwe voertuigen worden op zo’n manier ontwikkeld dat ze kunnen communiceren met de wereld om zich heen en om die reden zouden we in de toekomst weleens transacties kunnen zien die door middel van ‘slimme contracten’ worden uitgevoerd. Dankzij de sensoren op vrachtwagens zullen wachttijden bijvoorbeeld niet langer opgevraagd worden, omdat de aangerekende kosten automatisch bij de betaling worden gerekend.

Hoe zie jij deze opkomende technologieën? Is onze zienswijze te optimistisch?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>