Regelmatig in het nieuws: bestuurder valt in slaap achter het stuur. Ook bij vrachtwagenchauffeurs kan het gebeuren dat je na een lange dag, die vaak voorafgegaan is door een korte nacht, langzaam in slaap sukkelt tijdens het rijden. Dit is natuurlijk levensgevaarlijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers. Hoe voorkom je dat dit jou overkomt? En hoe blijf je alert en wakker onder slaapverwekkende omstandigheden?
Slaapritme
De meeste mensen hebben zo’n 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Hoewel mensen een verschillend bioritme kunnen hebben, is slapen iets wat je bij voorkeur ‘s nachts doet. Dat geldt zowel voor ochtendmensen als voor avondmensen. Sommige beroepen brengen met zich mee dat er ook nachtdiensten gedraaid moeten worden. Dat dit voor bijvoorbeeld een verpleegkundige geldt, is begrijpelijk. Maar in toenemende mate dreigt er een 24 uurs economie te ontstaan, waarin steeds meer mensen aan het werk zijn op momenten waarop hun lichaam wil slapen. Ook aan vrachtwagenchauffeurs worden soms eisen gesteld die in strijd zijn met een gezond slaapritme. Lange dagen en korte nachten kunnen je op den duur gaan opbreken.
Alert blijven
Als professioneel chauffeur is het vaak niet zozeer een kwestie van wakker blijven, maar vooral ook van alert blijven. Zeker als je in het donker rijdt. Het verkeer is druk en lijkt met de jaren steeds drukker te worden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om indutten te voorkomen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
Niet te warm
Vooral als het ‘s avonds kouder wordt, doen veel chauffeurs de kachel wat hoger. Een warme cabine voelt misschien prettig aan, maar het maakt ook slaperig. Om goed wakker te blijven, is het beter om je cabine koel te houden. Als je het een beetje koud hebt, ben je alerter. Dus draai die kachel uit.
Niet te veel eten
Te veel eten is sowieso niet gezond, maar met een volle maag achter het stuur kruipen, is ook niet verstandig. Iedereen die een grote maaltijd achter de kiezen heeft, krijgt slaap. Dit is een natuurlijke reactie waar je weinig aan kunt doen. Eet daarom liever meerdere keren per dag een kleine, lichte maaltijd dan ‘s avonds een grote, zware maaltijd voordat je de weg op gaat.
Niet te veel koffie
De neiging bestaat om slaperigheid tegen te gaan door het drinken van veel koffie. Op zich is er niets tegen een paar koppen koffie per dag, maar wie te veel cafeïne binnenkrijgt, door koffie of door energiedrankjes, verstoort zijn eigen slaapritme. Een verstoord slaapritme is juist een van de hoofdredenen waarom mensen achter het stuur in slaap vallen. Dus niet overdrijven met de koffie.
Toch in slaap sukkelen?
Wat doe je, als je toch voelt dat je steeds slaperiger wordt? Een methode om weer alert te worden, is om te stoppen en even een korte wandeling te maken. Frisse lucht en lichaamsbeweging schudden je lichaam dan vaak weer wakker. Maar als je echt slaperig bent, is er maar een echte manier om te zorgen dat je niet in slaap valt achter het stuur: stop met rijden en ga slapen. Zelfs een dutje doen, wat tegenwoordig een powernap heet, kan al een wereld van verschil maken.