Share This Post

EU / Gezondheid

Het ‘vaccinatiepaspoort’ komt eraan

Het ‘vaccinatiepaspoort’ komt eraan

Het Europese Parlement heeft recent voor een EU coronacertificaat of vaccinatiepaspoort gestemd. Met 540 stemmen voor, 119 tegen en 31 onthoudingen ging het Europarlement akkoord met het wetsvoorstel waarin geregeld wordt dat we binnen Europa weer vrij kunnen gaan reizen. Of dat op korte termijn gaat lukken is echter nog maar de vraag. Ook is nog onduidelijk hoe zo’n digitale reispas precies gaat werken.

​Europarlement neemt besluit

Het Europees Parlement heeft besloten tot een Europese digitale reispas. Het is de bedoeling dat hiermee in de komende zomerperiode vrij gereisd kan worden binnen de EU. Dit EU Covid-19-certificaat zal worden weergegeven als een QR-code. De QR-code kan via een app op je telefoon verschijnen of je kunt hem uitprinten op papier. De code kan daarna gescand worden bij de grens, zoals de boodschappen in de supermarkt tegenwoordig ook gescand worden.

​Gevaccineerd, getest of immuun

Het is de bedoeling dat je met het EU Covid-19-certificaat straks kan aantonen dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of al immuun bent tegen corona vanwege een recent doorgemaakte besmetting met het virus. De term ‘vaccinatiepaspoort’ klopt dus niet. Het gaat uitdrukkelijk niet alleen om een bewijs van vaccinatie.

​Een jaar nodig?

Het idee van het Europees Parlement is dat het Covid-19-certificaat na een jaar verdwijnt, omdat het dan niet meer nodig zal zijn. Het is dus alleen bedoeld voor reizen a.s. zomer. Mocht volgend jaar blijken dat de pandemie nog steeds niet onder controle is dan kan de digitale reispas eventueel verlengd worden.

​Gratis testen

Er ligt bij het Europarlement ook nog een voorstel om de PCR-testen, waarmee een corona besmetting kan worden aangetoond, gratis aan te bieden. Mocht dat niet lukken dan wordt voorgesteld om wel een maximumprijs aan een test te hangen. De Europese Commissie meent echter dat dit niet mogelijk is, aangezien ook PCR-testen onder de vrije markt vallen.

​Digital Green Certificate

De digitale reispas heeft officieel de naam Digitale Green Certificate gekregen. De bedoeling is dat per juli a.s. alle EU lidstaten zo’n certificaat beschikbaar hebben voor hun inwoners. De digitale reispas geldt in principe alleen voor reizen binnen de EU.

​Nederland

De EU lidstaten zijn ieder voor zich verantwoordelijk voor de aanlevering en opslag van de benodigde gegevens zoals persoonlijke gegevens van de pashouder, type vaccin, vaccinatiedata, testuitslagen en immuniteit. Demissionair minister De Jonge van VWS heeft aangekondigd dat ook in Nederland gewerkt wordt aan een app die gaat werken als Digital Green Certificate. Of, en zo ja in hoeverre, deze nieuwe app geïntegreerd wordt in de al bestaande Nederlandse corona app is onduidelijk.

​Verschillen tussen EU landen

Het is nog lang niet duidelijk of vrij reizen binnen de EU deze zomer inderdaad mogelijk zal zijn. Ieder land is bezig met zijn eigen app. Al deze verschillende systemen moeten straks op een of andere manier op elkaar aansluiten. Hoe is nog onduidelijk. Daarnaast kennen de EU landen ook nog eens verschillende extra bepalingen, zoals quarantaineplicht voor inreizigers. Wat hiermee gaat gebeuren is ook nog onduidelijk.

 

Share This Post