Sinds er in 2015 onthuld werd dat Volkswagen met de emissietesten heeft lopen rommelen blijven de dieselschandalen zich opstapelen. Op dit moment staan vrachtvervoerbedrijven in het spotlicht. Er werd onthuld dat tienduizenden dieselvrachtwagens regelmatig worden uitgerust met illegale manipulatieapparatuur.
Uit een wegcontrole bleek dat 7% van de vrachtwagens van illegale manipulatieapparatuur voorzien was en om die reden is de Britse overheid een onderzoek gestart en worden meer dan 100 vrachtvervoerbedrijven onderzocht.
De voertuigen bevatten systemen voor verontreinigingsbeheer en die systemen zorgen ervoor dat voertuigen aan de norm voldoen. De kosten nemen met 5% af wanneer er een toestel wordt geïnstalleerd dat dit systeem uitschakelt, maar het emissiegehalte komt op een gevaarlijk niveau te zitten. In de meeste gevallen gaat het hier om een niveau dat 2.5 keer zo hoog is als het veiligheidsniveau.
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu zorgen transportondernemingen ervoor dat de industrie “een slechte reputatie krijgt”.
Vorig jaar werden er tussen augustus en december willekeurige wegcontroles uitgevoerd waarbij 4709 vrachtwagens werden gecontroleerd. Van de 4709 vrachtwagens was het Adblue-systeem bij 327 vrachtwagens uitgeschakeld. Als we van dit beeld uitgaan betekent dat dus dat er met 35.000 vrachtwagens, van de 500.000, in het VK geknoeid is.
Deze bevindingen hebben ervoor gezorgd dat drie beheerders hun vergunningen al kwijt zijn en dat andere bedrijven nog steeds onderzocht worden.
Hoe bezie jij de situatie? Proberen bedrijven gewoonweg de kosten te reduceren zodat ze in een moeilijk economisch klimaat kunnen overleven?