Share This Post

Rijden & Logistiek / Uncategorised

Het is schokkend om te zien wat 28 jaar zonneschade kan doen

Het is schokkend om te zien wat 28 jaar zonneschade kan doen

We smeren ons vaak in met zonnebrandcrème wanneer we naar het strand gaan, maar hoeveel van ons gebruiken het de hele dag, elke dag?

Dankzij een foto van een vrachtwagenchauffeur in het ‘New England Journal of Medicine’ zullen we ons huis waarschijnlijk nooit meer zonder zonnebrandcrème verlaten.  

De foto is een close-up van het gezicht van een 69 jaar oude vrachtwagenchauffeur en het toont hoe schadelijk de zonnestralen voor onze huid zijn.

Je kan de foto hier bekijken: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1104059

De man was 28 jaar lang een bezorger en hij had ‘symptomen die overeenkwamen met het Favre-Racouchot syndroom oftewel dermatoheliose, huidbeschadiging door licht’.

De langdurige blootstelling aan UVA-stralen (die dwars door glazen ramen en wolken heen kunnen gaan en die veel verder in de huid doordringen dan UVB-stralen) heeft de linkerzijde van zijn gezicht heel erg gerimpeld gemaakt, terwijl de rechterzijde veel gladder is en meer bij zijn leeftijd past.

De grappen over de bruine kleur van vrachtwagenchauffeurs lijken opeens niet zo grappig meer te zijn…

Volgens het medische tijdschrift wordt deze huidaandoening door een verdikking in de opperhuid en een afbraak van elastische vezels in de huid veroorzaakt.

Jammer genoeg bestaat 95% van de uv-straling hier op aarde uit UVA-stralen. Naast het feit dat UVA-stralen de huid verouderen, verhogen ze ook de kans op kanker. Gelukkig zijn er een aantal simpele oplossingen: gebruik dagelijks, zelfs wanneer het bewolkt is, een zonnebrandcrème die UVA-stralen en UVB-stralen blokkeert (en bedek voor alle zekerheid beide zijden van je gezicht).

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>