Share This Post

Hoofdartikels

Het grote tekort aan vrachtwagenchauffeurs houdt aan

Het grote tekort aan vrachtwagenchauffeurs houdt aan

Uit een nieuwe studie van de International Road Transport Union (IRU) is gebleken dat een op de vijf banen voor Europese vrachtwagenchauffeurs momenteel beschikbaar is.

Niet dat we statistisch bewijs nodig hadden, elke vrachtwagenchauffeur kan het tekort in de praktijk zien.

We kunnen ook de redenen achter het tekort zien. Door een peiling onder een aantal vrachtwagenchauffeurs, vond de IRU dat de industrie er niet in slaagt nieuwe rekruten aan te trekken door de onaanvaardbare werkomstandigheden, de tijd die buitenshuis wordt doorgebracht en het negatieve imago van het beroep.

Nu veel chauffeurs hun pensioen naderen of naar de passagierssector gaan, is het slechts een kwestie van tijd voordat goederen niet meer daar komen waar ze moeten zijn. Voeg wetgeving aan de mix toe en er is een echt gevoel van onheil. De EU-wetgeving om de CO2-uitstoot te verminderen, werd gezien als een aanval op de vrachtindustrie en regels over bestuurders die geen rustpauzes nemen in hun voertuigen en elke paar weken terugkeren naar hun thuisland voor gedurende minstens 20 dagen, worden door de industrie op grote schaal bekritiseerd.

Als er niks aan gedaan wordt, dan schat de IRU in dat het tekort zou kunnen toenemen van 21% tot 40%.

Wanneer wordt er iets gedaan om de branche aantrekkelijker te maken voor een jongere generatie chauffeurs? Of is het al te laat?

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>