Share This Post

Nieuws / Uncategorised / Vrachtwagens

Het eerste vrachtwagen bouwpakket ter wereld

Het eerste vrachtwagen bouwpakket ter wereld

Een bouwpakket voor een meubelstuk is één ding, maar een vrachtwagen bouwpakket…? Het is misschien begonnen als een interessant idee, maar het komt steeds dichterbij een realiteit.

’s Werelds eerste voertuig bouwpakket – ook bekend als de Ox – is ontworpen om ontwikkelingslanden betaalbaar vervoer te bieden.

Het is het geesteskind van het hoofd van Global Vehicle Trust en filantroop Torquil Norman. Ontworpen door Gordon Murray, de beroemde ingenieur die heeft bijgedragen tot het creëren van de McLaren F1, deze is nu in opdracht van oliemaatschappij Shell.

De truck heeft een 2.2-liter dieselmotor (meestal te vinden in een Ford Transit), biedt plaats aan 13 personen en kan tot 1.860 kg aan vracht vervoeren. Klein in vergelijking met sommige van de vrachtwagens die we gewend zijn, maar wie weet welke bouwpakket voertuigen we in de toekomst misschien nog zullen zien.

Een standaard transportcontainer kan zes Ox-vrachtwagens tegelijk vervoeren, waardoor transport efficiënter wordt vergeleken met volledig geassembleerde voertuigen.

En volgens de Ox-website kunnen ‘drie getrainde (maar niet noodzakelijk deskundige) mensen een Ox in ongeveer 12 uur in elkaar zetten zonder de noodzaak van specialistisch gereedschap.

Pre-productie proeven zijn bevestigd door Shell en de prijzen zijn geschat op ongeveer € 11.000 en € 17.000.

We hebben het misschien niet over vrachtwagens met 18 wielen, maar ik wed dat je er graag één wilt monteren en erin wilt rijden. Ik wel in ieder geval…

Share This Post