Share This Post

Uitgelicht

Het eerste jaar als nieuwe vrachtwagenchauffeur

Het eerste jaar als nieuwe vrachtwagenchauffeur

In de meeste banen kunnen de eerste jaren het moeilijkst zijn en voor een vrachtwagenchauffeur is dit niet anders. Je hebt de uitdaging om aan het voertuig te wennen, aan de eisen van de klant en te wennen aan de levensstijl van een vrachtwagenchauffeur.

Hier zijn een paar dingen die je het eerste jaar kan verwachten en een paar tips om je veilig en op weg te houden voor een geweldige carrière in het vrachtvervoer. Blijf volhouden en je zult absoluut dol zijn op het leven van een vrachtwagenchauffeur!

  1. Realiseer je dat het niet gemakkelijk zal zijn

Het besturen van een vrachtwagen kan de beste baan ter wereld zijn. Maar het kost wat tijd om eraan te wennen. Het is normaal om in je eerste jaar een paar kleine ongelukken te hebben, om een paar keer te laat te komen, om te verdwalen in een gebied dat je niet kent, enz. 

Je verdient in het begin ook niet veel. Dus het kan soms voelen alsof je het verkeerde beroep hebt gekozen. Geef niet op, het zal gemakkelijker worden, het zal meer ontspannend worden en het zal meer betaald krijgen.

2. Oefening baart kunst

Hoe meer je rijdt, hoe beter je als vrachtwagenchauffeur wordt. Zo simpel is het. Probeer zo veel mogelijk tijd op de weg door te brengen. Dit omvat oefenen met manoeuvreren, daar gebeuren de meeste ongelukken mee! 

Houd ook in de gaten hoe je collega’s dingen doen. Dit geldt zowel voor het rijden als voor het omgaan met klanten en de zorg voor je voertuig en jezelf. Niet iedereen zal een goed voorbeeld geven, maar je zult van het observeren van anderen zeker dingen leren.

3. Wees je bewust van je hele vrachtwagen

Als je weg rijdt of achteruit rijdt zorg er dan voor dat je niet alleen de hoek in de gaten houdt waar je je het dichtst bij bevindt, maar ook alle andere delen van je vrachtwagen en trailer. Zelfs als je iemand hebt om mee te kijken, kunnen ze meestal niet je hele voertuig zien. Denk aan blinde hoeken, potentiële obstakels en mensen waar je tegen aan kunt komen. Het is altijd goed om eruit te komen en een kijkje in de omgeving te nemen voordat je naar een parkeerplaats of laadperron gaat manoeuvreren.

Je bewust zijn van je hele vrachtwagen houdt ook in dat je je bewust bent van je lading. Zorg dat alles veilig is opgeborgen en dat niets onverwachts kan bewegen tijdens het rijden of wanneer de aanhangwagen wordt geopend.

Zorg altijd dat je vrachtwagen in topconditie is en controleer altijd de bandenspanning, je vloeistoffen en de algemene toestand van je vrachtwagen wanneer je de kans krijgt. Preventie is de beste remedie.

4. Tijdmanagement is de sleutel

Neem de tijd als je wegrijdt of achteruit rijdt en beweeg langzaam. Dit voorkomt onnodige ongelukken die veel geld of zelfs je baan kunnen kosten. Neem ook de tijd om je voertuig te controleren om te voorkomen dat je iets belangrijks over het hoofd ziet.

Zorg voor voldoende tijd, zodat je je nooit hoeft te haasten. Dit betekent dat je zorgvuldig moet plannen en voldoende ruimte moet houden. Je weet nooit wat er mis kan gaan – je kunt de locatie niet vinden, het is ingewikkelder om er in te rijden dan je dacht, er wordt aan de weg gewerkt, waardoor je om moet rijden, er is een lage brug waar je niet voorbij kunt komen, enz. Geef jezelf wat ademruimte door je tijdmanagement te perfectioneren.

5. Het gaat niet alleen om rijden

Toegegeven, het besturen van de vrachtwagen gaat het grootste deel van je tijd in beslag nemen, maar er is meer aan het leven van de chauffeur.

Blijf gezond. Zorg voor voldoende slaap, voldoende beweging, eet goed en als je niet op de weg zit zorg dan voor voldoende ontspanning. Je gezondheid zal fysiek en mentaal impact op je hebben. Het helpt je ook om in tijden van stress veerkrachtig te blijven. De levensverwachting van vrachtwagenchauffeurs is gemiddeld 16 jaar korter dan het gemiddelde, maar veelvoorkomende ziekten voor vrachtwagenchauffeurs kunnen vaak voorkomen worden door voldoende beweging en een uitgebalanceerd dieet.

Zorg dat je goed met je collega’s overweg kunt. Een prettige werkomgeving is niet alleen goed voor je eigen welzijn, maar maakt het werk ook gemakkelijker. Mensen helpen je eerder of geven je een goede route als je vriendelijk blijft.

6. Wees niet verlegen om om hulp te vragen

Als je nog aan het leren bent, dan is het absoluut cruciaal om zoveel mogelijk vragen te stellen. Je hebt het antwoord later misschien nodig. Wees ook niet bang om om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Veel stress kan voorkomen worden door een helpende hand en de meeste mensen helpen je graag.

Heb je tips voor beginnende chauffeurs? Laat ze achter in de reacties!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>