Share This Post

Uitgelicht

Henk Wijngaard (75) zingt nog steeds

Henk Wijngaard (75) zingt nog steeds

De zingende vrachtwagenchauffeur Henk Wijngaard brak in de 70-er jaren van de vorige eeuw door met een enorme hit in Nederland. ‘Met de vlam in de pijp’ was een truckerslied dat de hitlijsten bestormde. Jarenlang bleef Henk liedjes schrijven en zingen. Inmiddels is de voormalige vrachtwagenchauffeur 75 jaar geworden. Maar dat betekent niet dat hij achter de geraniums is gaan zitten. Hij treedt nog steeds op. Henk Wijngaard is (verre) familie van de bekende Amerikaanse zangeres Shania Twain.

Biografie

Vanwege zijn 75e verjaardag is er een biografie van Henk Wijngaard uitgegeven met de voor de hand liggende titel ‘met de vlam in de pijp’. In dit boek kan je alles lezen over de man achter de grote hits. Ook over zijn moeilijke jeugd en de gecompliceerde verhouding met zijn moeder. Op zijn 15e werkte Henk als lichtmatroos bij de koopvaardij. Toen hij in 1966 ging trouwen, besloot hij een baan aan de wal te gaan zoeken en dat werd vrachtwagenchauffeur. Als hobby speelde Henk in zijn vrije tijd gitaar in diverse muziekbandjes. Na enige tijd begon hij zelf Nederlandstalige truckersliedjes te schrijven. Hij werd ontdekt door een platenmaatschappij toen hij met zijn liedjes mee ging doen aan talentenjachten.

Hits

‘Met de vlam in de pijp’ was de grootste hit van Henk Wijngaard. Hij behaalde hiermee nummer 5 in de top 100 en had met dit lied tevens de Alarmschijf. Daarna haalde hij nog vaker de top 100 met nummers zoals ‘Sneeuwwitte bruidsjurk’ en ‘Kilometervreters’.  In de loop der jaren behaalde hij maar liefst twintig nummer 1-hits in de Nederlandstalige Top 20. Zijn laatste en 41e album bracht hij in 2009 uit. Dit album kreeg de naam ‘Van de wereld’.

Nog altijd optreden

Voor Henk is 2021 een feestelijk jaar waarin hij niet alleen 75 jaar oud wordt, maar ook 55 jaar getrouwd zal zijn met zijn eigen Trijn en al 45 jaar in het artiestenvak zit. Een driedubbel jubileum. Ondanks het feit dat Henk allang de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, treedt hij nog steeds op. Misschien niet zoveel als vroeger, maar zolang hij nog fans heeft, blijft Henk Wijngaard zijn truckersliedjes zingen.

Voor een greep uit zijn vele hits, kun je op Muziekweb kijken.

Share This Post