Windkracht 7 of hoger en het KNMI geeft al gauw code geel of oranje voor het weer. De vraag is of het dan wel verstandig is om met je vrachtwagen de weg op te gaan? Zeker als het gaat om lege vrachtwagens die op weg zijn naar een nieuwe lading, is een ritje over de Nederlandse wegen en dijken bij flinke wind vaak een hachelijk avontuur, wat in een aantal gevallen resulteert in een lelijk ongeluk. De truck waait om! De bestuurder komt weliswaar vaak met de schrik vrij, maar er ontstaat wel een gevaarlijke situatie voor het overige verkeer.
Lichte combinaties en bestelwagens
Zelfs als de combinatie volgeladen is, loop je als chauffeur gevaar om met vrachtwagen en al om te waaien bij flinke wind. Een relatief laag eigen gewicht in combinatie met een groot zijoppervlak bij een truck of een bestelwagen zorgt voor het meeste risico. Uit onderzoek is gebleken dat vooral lichte combinaties tot 12 ton snel last hebben van de wind. Een lege lichte combinatie gaat al bij windsnelheden van 55 km/u (windkracht 7) om. Een volgeladen lichte combinatie doet dat bij 74 km/u (windkracht 8) ook. Dit zijn windsnelheden die in Nederland zeer regelmatig voorkomen. Een zware 40 tons vrachtwagen met aanhanger combinatie die ook nog eens volgeladen is, kon tijdens het eerder genoemde onderzoek niet worden omgeblazen, maar bij windkracht 9 wordt ook zo’n zware jongen onstabiel.
Zijwindassistent
Omdat het met name lichte combinaties zijn die omwaaien door te veel zijwind zijn er diverse fabrikanten die gezocht hebben naar een oplossing. Mercedes-Benz heeft in zijn Sprinters een zijwindassistent geïnstalleerd die de chauffeur bij harde wind ondersteunt. Ook andere fabrikanten passen inmiddels een vorm van zijwindassistentie toe.
Code Rood
Sommige vrachtwagens gaan zelfs met code rood de weg op. Dit leidt tot zo’n 60-70 omgewaaide trucks per jaar in Nederland. Het is wel zo dat een groot deel van de omgevallen trucks en bestelwagens een buitenlands kenteken heeft. Deze chauffeurs zijn vaak niet op de hoogte van code rood, omdat ze onze taal niet spreken of omdat ze niet weten wat er met code rood bedoeld wordt.
Wat ook niet meehelpt, is dat de kwalificaties code geel, oranje en rood door veel Nederlandse chauffeurs blijkbaar niet altijd even serieus genomen worden en daarom volgens hen geen goede reden zijn om de weg dan maar niet op te gaan. Vaak vallen de voorspelling nogal mee. Vroeger waren er geen codes, had je ook slecht weer en ging je toch de weg op. Dus waarom zou je je er nu wel iets van aantrekken?
De belangrijkste reden waarom Nederlandse vrachtwagenchauffeurs bij storm gewoon de weg op gaan, is het feit dat het meestal geen lichte combinaties zijn waarmee zij rijden. Een zware truck waait niet zomaar van de weg af. Zelfs niet als hij leeg is. Desalniettemin is voorzichtigheid ook voor deze combinaties geboden als het echt code rood is en een windkracht van 9 of hoger wordt verwacht. Het blijft bij harde wind altijd oppassen geblazen.