Share This Post

Technologie

Hebben chauffeurs een toekomst als robotvrachtwagens de toekomst zijn?

Hebben chauffeurs een toekomst als robotvrachtwagens de toekomst zijn?

Tegelijk met het pushen van de verkoop van robotvrachtwagens, zijn fabrikanten ervan overtuigd dat chauffeurs nog steeds een toekomst in de branche hebben.

Aan de ene kant moeten traditionele vrachtwagenfabrikanten zoals Daimler en Volvo laten zien dat ze op weg zijn naar zelfrijdende technologie niet in de laatste plaats omdat jongere, wendbaardere fabrikanten zoals Tesla en Embark druk bezig zijn om ze op de hielen te zitten.

Aan de andere kant wil de sector ons vertellen dat chauffeurs in de nabije toekomst een sleutelrol in de industrie kunnen spelen.

Maar hoe kan dat allebei waar zijn?

Als chauffeurs in de nabije toekomst nodig zijn, waarom zou je dan investeren in technologie waarmee vrachtwagens zichzelf kunnen besturen?

We kunnen ons alleen maar voorstellen dat er een zekere creativiteit is in wat belangrijke vrachtwagenmerken ons vertellen. Als ze volledig waarheidsgetrouw zijn, dan kunnen er bepaalde gevolgen zijn. 

In een sector die worstelt om nieuwe, jongere bestuurders te vinden, aan te trekken en te werven, dan is het schreeuwen over chauffeurs die worden vervangen door zelfrijdende voertuigen niet de beste rekruteringstechniek die er is.

Ik denk dat het een goede balans is.

De economie vereist dat fabrikanten blijven ontwikkelen naar een wereld van volledig zelfrijdende vrachtwagens. Robots hebben geen familie om tijd mee door te brengen, ze vieren geen Kerstmis, Eid of vrijheidsfeest en ze hoeven geen pauzes te nemen om te eten of te slapen.

Iedereen die even stilstaat bij de ontwikkelingen in de vrachtwagentechnologie, ziet de weg die de industrie inslaat. Geautomatiseerde systemen zoals noodremmen, rijstrookcentrering, dodehoekmeldingen, voorspellende cruisecontrole en geavanceerde telematica zijn alle bouwstenen van gerobotiseerde vrachtwagens.

Veel fabrikanten werken aan zelfrijdende vrachtwagens van niveau 4, waar robotsystemen het meeste rijden, maar waar chauffeurs nog steeds de controle over een voertuig over kunnen nemen.

Maar als vrachtwagenfabrikanten de automatisering van niveau 4 kunnen bereiken, waarom zouden ze daar dan stoppen? Op dat moment zou de vrachtwagen al alles kunnen doen. Waarom de extra kosten van een menselijke bestuurder hebben?

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat de interactie tussen chauffeur en robot niet altijd soepel verloopt. Autonome voertuigontwikkelaar Waymo onthulde dat mensen de technologie te veel vertrouwen of de weg onvoldoende nauwlettend volgen om de regie te nemen wanneer dat nodig is.

De waarheid is dat iemand (of iets) de volledige controle moet hebben: mens of robot. Helaas zal de economie altijd de robot kiezen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>