Share This Post

Uitgelicht

Heb ik als vrachtwagenchauffeur juridisch advies nodig?

Heb ik als vrachtwagenchauffeur juridisch advies nodig?

Als beheerder van een wagenpark is het bijna onvermijdelijk om een juridisch probleem tegen te komen, of het nu gaat om gezondheid en veiligheid, commerciële contracten, werk of een juridisch geschil. Maar hoe zit het met juridisch advies voor vrachtwagenchauffeurs? 

Hoewel een vrachtwagenchauffeur hopelijk niet vaak een advocaat nodig heeft, is het nog steeds erg handig om op de hoogte te zijn van de nieuwste rechten en plichten van vrachtwagenchauffeurs. Je kunt online heel veel nuttige tips vinden. Hier zijn enkele van de juridische gebieden die we aanbevelen om bekend mee te zijn.

Alcohol en rijden

Uiteraard is het beste advies om gewoon niets te drinken tijdens het rijden, maar vooral als je langere tijd onderweg bent en mogelijk meerdere rechtsgebieden doorkruist, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de vereisten van de landen waar je doorheen reist. Wist je dat sommige landen je verplichten om een blaastest bij je te hebben?

Illegale immigratie

Zowel de vrachtwagenchauffeur, de eigenaar van de vrachtwagen als het wagenpark kunnen een boete van maximaal £ 2000 per ‘illegale immigrant’ krijgen, die je aan boord van je vrachtwagen in het VK vervoert. In sommige landen is deze boete nog hoger, dus zorg ervoor dat je je wettelijke vereisten kent als het gaat om het controleren op onverwachte bezoekers.

Internationale en lokale wetgeving

Zoals je weet, is in elk land de verkeerswetgeving aanzienlijk verschillend en nog meer voor vrachtwagenchauffeurs. Maar raak naast regelgeving met betrekking tot de weg, ook vertrouwd met andere lokale wetten, vooral wanneer je er ’s nachts verblijft. Wist je dat je in sommige landen een boete kan krijgen voor het besturen van een smerig voertuig?

Het milieu

De regelgeving rond milieuvriendelijk rijden neemt alleen maar toe. Zorg ervoor dat je weet wat je wel en niet mag en hoe je je vrachtwagen aan de milieuwetgeving kunt laten voldoen.

Agressie op de weg

Argumenten en woede op de weg komen maar al te vaak voor. Voordat je meegesleept wordt in een verhit geschil, zorg ervoor dat je begrijpt hoe jouw reactie een misdrijf kan zijn.

Drinken en roken

Wat betreft het roken in je vrachtwagen verschillen de wetten tussen de verschillende landen nogal. Hetzelfde geldt voor eten en drinken (iets niet-alcoholisch) tijdens het rijden. Controleer de lokale voorschriften voor je vertrek.

Klantconflicten

Hoewel de meeste geschillen met klanten moeten worden afgehandeld door je wagenparkbeheerder, is het niet ongebruikelijk dat een vrachtwagenchauffeur in het midden blijft steken, omdat je vaak het enige fysieke aanspreekpunt bent. Zorg ervoor dat je je bewust bent van je rechten en plichten als bestuurder, zodat je niet compleet klem komt te zitten.

Zijn er andere juridische gebieden waarvoor vrachtwagenchauffeurs juridisch advies moeten opzoeken? Laat het ons in de reacties weten!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>