Share This Post

EU / Nieuws / Uncategorised

Groeiende frustraties over het blokkeren van Brexit-onderhandelingen

Groeiende frustraties over het blokkeren van Brexit-onderhandelingen

De Freight Transport Association (FTA) en Road Haulage Association (RHA) hebben hun zorgen geuit over het gebrek aan vooruitgang bij de Brexit-onderhandelingen.

Ze staan zeker niet alleen in hun zorgen, maar het benadrukt de verstrekkende gevolgen van een no-deal resultaat.

Vanuit het oogpunt van de vracht industrie, als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder een deal, dan kunnen er ernstige gevolgen zijn – van lange vertragingen bij Dover en andere veerbootterminals tot chauffeurs die worden gestopt bij het afleveren van goederen naar hun bestemming.

Het probleem is dat er nog steeds zoveel onbekend is rondom Brexit, zegt Richard Burnett, de directeur van RHA. Hij stelt vragen zoals: zullen EU burger ID-kaarten nog steeds werken? En hoe uitgebreid zijn de nieuwe douanecontroles?

De RHA heeft richtlijnen gegeven over hoe exploitanten zich op de Brexit kunnen voorbereiden, maar zonder concrete informatie over de deal kan het document maar zo ver gaan met het verstrekken van nuttige informatie.

De FTA heeft een meer directe aanpak gekozen en zegt dat het vertrouwen in het vermogen van de regering om de beste deal te krijgen verslechterd. Snel.

Over deze angsten gesproken, James Hookham, adjunct-directeur van de FTA, is heel direct in zijn woorden.

“Van de acht eisen die in FTAs lijst met essentiële zaken aan ‘Keep Britain Trading’ aan het begin van het jaar werden gesteld, is er geen enkele vooruitgang geboekt.

“We weten nog steeds niet of we de 43.000 vrachtwagenchauffeurs in het Verenigd Koninkrijk die staatsburgers van een andere lidstaat zijn, in dienst kunnen nemen – dat is 13% van onze chauffeurs.”

De grootste zorg van Hookham gaat echter over internationale transportvergunningen. “Er zijn slechts 103 internationale transportvergunningen om de 300.000 reizen van Britse vrachtwagens naar Europa elk jaar te dekken. De logistieke sector is […] van kracht en wordt gevraagd om de bedrijven van haar internationale transporteurs te vernietigen. “

Hij wees er verder op dat, hoewel ‘wrijvingsloze’ handel is beloofd, de handelsbesprekingen nog niet eens zijn begonnen – laat staan ​​dat er speciale afspraken zijn gemaakt.

Totdat er concrete plannen zijn, kunnen logistieke bedrijven geen antwoord geven op vragen van klanten over hoe goederen na Brexit worden verplaatst.

De industrie raakt steeds gefrustreerder over het gebrek aan vooruitgang. En het lijkt waarschijnlijk dat het aan de vracht industrie zal worden overgelaten om de puin op te ruimen als politici er niet in slagen een overeenkomst te bereiken. Zoals Hookham zegt: “Ongetwijfeld zullen we te maken krijgen met de ongegronde woede van consumenten en bedrijven als goederen niet op tijd kunnen worden geleverd.”

Een groot deel van het probleem komt voort uit het feit dat sommige politici belangrijke vragen over het hoofd zien, eenvoudigweg omdat ze vinden dat het niet in het belang van de EU zou zijn om bepaalde regels op te leggen. Maar gezien het feit dat zoveel politieke retoriek in de loop der jaren is gebaseerd op de obsessie van de EU met regels en bureaucratie, is het onverantwoordelijk – om niet te zeggen hypocriet – te veronderstellen dat dit in maart 2019 plotseling zal veranderen.

Tot nu toe waren de Brexit-discussies vooral gericht op hoe de nieuwe douaneregelingen eruit zullen zien. Het echte probleem zal echter het ontbreken van vergunningen zijn waarmee vrachtwagens met goederen in Europa kunnen reizen.

Hookham concludeerde door te stellen dat zelfs de overheid niet veel hoop lijkt te hebben op een positief resultaat. “Met ‘Armageddon’-scenario’s die blijkbaar in maart door Whitehall worden ontwikkeld om het hoofd te bieden aan een No Deal Brexit, lijkt zelfs de regering te denken dat het allemaal voorbij is!’

Wat is jouw standpunt? Is post-Brexit Britain voorbestemd om een ​​eindeloze reeks blokkades te worden in de havens van Groot-Brittannië?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>