Een gewaarschuwd mens telt voor twee is een oude uitdrukking. Dat geldt zeker voor mensen die tijdens koud weer de weg op (moeten) gaan. Ook in Nederland kan het in de winter flink koud worden. Dat geldt met name voor de nacht en de vroege ochtend. Temperaturen zakken dan al snel tot onder het vriespunt. Maar wat nog belangrijker is, is de zogenaamde gevoelstemperatuur. Die kan op dergelijke koude winternachten- en ochtenden gemakkelijk zakken naar -15 à -16 graden. Dan wordt het echt oppassen geblazen.
Gevoelstemperatuur
Een beetje vrieskou hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn voor mensen. Het wordt wat anders als die lage temperaturen vergezeld worden door (harde) wind. De gevoelstemperatuur daalt daardoor, zodat je het snel heel koud kunt krijgen. Veel kouder dan je misschien zou verwachten als je alleen naar de thermometer kijkt. Daarom geven makers van weerberichten vaak niet alleen de gemeten omgevingstemperatuur aan, maar ook de verwachte gevoelstemperatuur.
Preventieve maatregelen bij koud weer
Het is wellicht een open deur, maar stap 1 van een goede voorbereiding als je met koud weer de weg op moet, is je warm kleden. Vergeet hierbij vooral het hoofd niet, aangezien een groot deel van je lichaamswarmte via je hoofd verdwijnt. Een andere belangrijke en voor de hand liggende factor is om voldoende brandstof in de tank te hebben. Als de motor kan blijven draaien, kan het interieur van je voertuig verwarmd worden, ook als je niet verder kunt rijden. Tip: een warme deken meenemen is altijd een goed idee, maar een beter idee is het om een skibroek en/of ski-jack mee te nemen, aangezien deze veel warmer zijn dan een losse deken.
Houd de weerberichten in de gaten
De meeste mensen houden de weerberichten wel in de gaten, als ze de weg op gaan. Als er een pak sneeuw ligt, is iedereen op zijn hoede, maar bij alleen lage omgevingstemperaturen verwachten sommige mensen niet dat ze het koud zullen krijgen onderweg. Het KNMI geeft tegenwoordig code geel af vanwege een ‘windchill’ of een gevoelstemperatuur vanaf -15 graden. Bij een verwachte gevoelstemperatuur van -20 graden kan zelfs code oranje worden afgegeven. Daarnaast is het altijd van belang om in de gaten te houden of het misschien ook gaat regenen bij temperaturen onder het vriespunt, omdat er dan gladheid door ijzel kan ontstaan. Met andere woorden: houd de weerberichten in de gaten in de winter en zorg dat je goed voorbereid de weg op gaat.