Share This Post

Gezondheid / Uncategorised

Gids voor fitness op de weg

Gids voor fitness op de weg

Vrachtwagenchauffeurs staan er niet om bekend het stralende beeld van gezondheid te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrachtwagenchauffeurs vaak zwaarlijvig zijn (vaak morbide) en van elke beroepsgroep het grootste risico op chronische gezondheidsproblemen lopen.

Maar het is niet gemakkelijk om naar je gewicht en fitnessniveau te kijken als je een grotendeels zittende baan hebt, lange tijd van huis werkt en voedsel eet als een manier om een lange reis sneller te laten verlopen.

Er zijn tal van initiatieven om vrachtwagenchauffeurs te helpen om fitter te worden – sportscholen bij truckstops, trainingsvideo’s voor in de cabine, fitness specifieke coaches voor vrachtwagenchauffeurs en gezondere voedselopties voor als je op weg bent. Er zijn ook zeven regels om fit te worden op de weg als je lang zit en deadlines moet halen.

De regels zijn:

 1.     Zorg ervoor dat je altijd minimaal 15 minuten per dag aan lichaamsbeweging doet. Maak geen excuses. Je hoeft niet naar de sportschool te gaan. En je hoeft geen specifiek fitnessplan te volgen.
 2.     Haal het meeste uit elke training. Hoe krachtiger je traint, hoe meer vet je in de kortst mogelijke tijd verbrandt.
 3.     Probeer oefeningen te doen waarbij meerdere spiergroepen tegelijk aan het werk zijn. Waarom laat je je niet door de Healthy Trucker inspireren?
 4.     Eet altijd na het sporten. Als je spieren wilt opbouwen, probeer dan binnen 30 minuten na het sporten snelwerkende eiwitten (bijv. Weipoeder) te eten.
 5.     Eet ontbijt en eet vervolgens om de drie uur om de honger op afstand te houden en eetbuien later op de middag te voorkomen.
 6.     Zorg voor een voorraad gezonde snacks in je cabine. Als je vatbaar bent voor snacken (wie niet?), zorg er dan voor dat de enige opties die je hebt, gezonde opties zijn.
 7.     Houd een logboek bij van wat je eet en hoeveel je traint. Dit zal je helpen om zwakke punten te identificeren en indien nodig wijzigingen aan te brengen.

Hier zijn een paar eenvoudige oefeningen om te proberen voor de volgende keer dat je op een parkeerplaats voor een vrachtwagen stopplaats bent (en wat je nodig hebt om ze te doen):

 •       Touwtjespringen – een springtouw
 •       Push-ups – een oefenmat of iets om tussen je handen en de grond te plaatsen
 •       Schaduwboksen – je zou weerstandsbanden kunnen gebruiken als je ze hebt, maar ze zijn niet essentieel
 •       Jumping jacks – veel energie
 •       Joggen – een trainingsbroek en wilskracht

Toegegeven, als je aan het trainen bent op een parkeerplaats voor vrachtwagens, dan zul je in de minderheid zijn. Je krijgt misschien een paar rare blikken, maar als dat is wat er nodig is om fit en gezond te worden, dan moet dat maar…

Bekijk onze andere blogposts over gezond blijven als vrachtwagenchauffeur en het beste voedsel dat je als vrachtwagenchauffeur kunt eten.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>