Share This Post

Nieuws / Rijden & Logistiek

Georganiseerde misdaad in de transportsector bestrijden

Georganiseerde misdaad in de transportsector bestrijden

Het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) is opgezet voor het bestrijden en ook voorkomen van georganiseerde misdaad in de transportsector. Onderdeel van deze aanpak is een nauwe samenwerking tussen de verschillende overheidsdiensten en de transportsector. De politie houdt zich onder meer bezig met preventie en controle. Recent is er in de regio’s Zeeland en West-Brabant weer een actieweek gehouden.

​Zeeland en West-Brabant

De regio’s Zeeland en West-Brabant vormen samen een logistiek knooppunt tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. Daarnaast hebben deze regio’s hun eigen logistieke knooppunten. De havens van Vlissingen en het industrieterrein in Moerdijk zijn daar voorbeelden van. Ook deze lokale knooppunten worden helaas gebruikt voor het transport van illegale goederen, zoals drugs en wapens. Deze criminaliteit brengt vaak ook geweld met zich mee.

In Moerdijk, Oosterhout, Terneuzen en Waalwijk werden recent transportbedrijven bezocht in het kader van de bestrijding van de georganiseerde misdaad. In totaal werden 52 bedrijven en ruim 100 voertuigen gecontroleerd. Het resultaat was een Jaguar met valse kentekenplaat, 6 lachgascilinders en een partij namaakkleding. Dit alles werd in beslag genomen.

TFOC

Er wordt niet alleen gecontroleerd in het kader van de TFOC. Ook gaan douaniers en agenten in gesprek met chauffeurs en ondernemers over de mogelijkheid van criminele inmenging en de bijbehorende risico’s van die inmenging. Daarnaast worden personeelsleden van terminals getraind op het herkennen van signalen van georganiseerde misdaad. Samen met de transportsector werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en de gemeenten zo aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad in de transportsector. Ook het weerbaar maken van chauffeurs en ondernemers tegen criminele inmenging is van groot belang. Deze aanpak wordt inmiddels in heel Nederland toegepast. Hierbij is de samenwerking tussen de overheidsdiensten en bedrijven uit de transportsector essentieel gebleken.

Share This Post