Share This Post

Technologie

Extreem zware en extra lange elektrische Scania vrachtwagens in Zweden

Extreem zware en extra lange elektrische Scania vrachtwagens in Zweden

Scania is bezig met het bouwen van extreem zware en extra lange elektrische vrachtwagens voor het Zweedse bedrijf Jula. Jula Logistics gaat deze 32 meter lange vrachtwagens gebruiken om per transport meer lading te kunnen vervoeren. De enorme vrachtwagens van Scania gaan elektrisch rijden. Volgens Scania en Jula is dit een goed voorbeeld van een duurzame transportoplossing. De nieuwe vrachtwagens zullen naar verwachting in de eerste helft van 2022 zijn opgeleverd.

Duurzaamheid en besparing

Jula Logistics gebruikt al sinds 2015 een extra grote vrachtwagen die twee containers tegelijkertijd kan vervoeren. Deze megatruck heeft een totaalgewicht van 64 ton inclusief lading en trailer.  Door gebruik te maken deze extra grote trucks vermindert het aantal keren dat er dagelijks tussen het magazijn en de laadhaven moet worden gereden. Jula Logistics bespaart zo ongeveer 70 procent op energie en dus ook op uitstoot per vervoerde eenheid. Daar komt nu dus het gebruiken van de extra grote elektrische Scania truck bij.

Duurzame transportketen

De lading komt nu per boot aan in de haven van Göteborg. Daarna gaan de containers met de trein naar Falköping. Van daaruit moet de lading nog zo’n 60 km per vrachtwagen naar het Jula magazijn in Skara. Om deze transportketen nog duurzamer te maken, gaat Jula nu gebruik maken van extra grote vrachtwagen die op elektriciteit rijden. Die elektriciteit zal afkomstig zijn van de zonnepanelen die op het dak van Jula’s magazijn zullen worden geplaatst.

Samenwerking

De ontwikkeling van de nieuwe extreem zware en extra lange elektrische vrachtwagens is het gevolg van intensieve samenwerking tussen de bedrijven Scania en Jula. Er is van te voren een gedetailleerd overzicht van het benodigde energieverbruik in kaart gebracht door een geoptimaliseerde routeplanning en de laadbehoefte te bepalen. Met die informatie is als het ware een truck op maat gemaakt. Deze samenwerking laat zien dat het technisch mogelijk is om met dit soort langere en extra grote voertuigen te kunnen rijden en toch gebruik te maken van elektriciteit. Scania en Jula streven naar een langdurige samenwerking. De elektrificatie van de 32 meter lange Scania truck is voor hen nog maar het begin.

Share This Post