Share This Post

Hoofdartikels

Europese (vrachtwagen) bandenetiketten uitgelegd

Europese (vrachtwagen) bandenetiketten uitgelegd

gesponsord door 

Er zijn veel manieren om voor de banden van je vrachtwagen te zorgen. Ze op de juiste spanning houden en controleren op optimale brandstofefficiëntie kan de verkeersveiligheid en het geld dat je kunt besparen verhogen. Maar de eerste stap is het kiezen van de juiste banden voor je voertuig en het begrijpen van het banden-labelsysteem.

Sinds 2012 is het voor alle nieuwe banden die in de EU worden verkocht verplicht dat ze duidelijk geëtiketteerd zijn. Deze verordening was een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van de informatie die aan klanten werd verstrekt over de veiligheid, prestaties en kwaliteit van de banden die ze kopen.

Begrijpen wat de etikettering betekent

De informatie op het etiket staat op de banden zelf en is onderverdeeld in drie categorieën: brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en geluidemissie. Hier zijn over die drie wat meer details.

  1. Brandstofefficiëntie

Hoe lager de rolweerstand, hoe minder brandstof wordt gebruikt. Het effect van een band op het brandstofverbruik wordt op een schaal van A tot G (van laag naar hoog) beoordeeld. De zwarte pijl naast de letterklasse geeft aan waar op de schaal het product staat.

Kiezen voor A-klasse banden kan het brandstofverbruik voor vrachtwagens met meer dan 7,5% verminderen. Anders gezegd, het zou je elke 1.000 km meer dan zes liter brandstof kunnen besparen. En laten we ook de vermindering die het op het milieu heeft niet vergeten. Het is belangrijk om te onthouden dat het effect kan variëren, afhankelijk van het voertuig en de rijomstandigheden.

  1. Grip op nat wegdek

‘Grip op nat wegdek’ is het vermogen van een band om in natte omstandigheden op de weg te blijven. In EU-ratings verwijst grip op nat wegdek naar de remprestaties van de band op nat wegdek. Het gripniveau op een nat wegdek wordt op een schaal van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt) geclassificeerd.

Het is belangrijk dat banden de bestuurder in alle omstandigheden veiligheid bieden, zowel droog als nat. Een vrachtwagen met 30 mph heeft een remafstand van 9 meter, bij 60 mph neemt die afstand tot 93 meter toe. Op een natte weg zijn die remafstanden aanzienlijk groter. Remprestaties op nat wegdek zijn van cruciaal belang, maar het effect kan variëren, afhankelijk van het voertuig en de rijomstandigheden.

  1. Geluidemissie

Omdat de hoeveelheid geluid die een band tijdens het rijden op een weg maakt  de omgeving beïnvloedt, zijn er grenzen aan de maximaal toegestane geluidsniveaus buiten een voertuig. Deze externe geluidsniveaus worden in decibel (dB) gemeten en worden op het etiket in drie klassen verdeeld.

  •         Aan de onderkant van de schaal laat het beeld een enkele zwarte geluidsgolf zien dat het geluidsniveau van een band 3dB beter is dan de toekomstige Europese limiet. Deze banden veroorzaken de minste geluidsoverlast.
  •         De middelste categorie wordt aangegeven door twee zwarte geluidsgolven en geeft aan dat een band de toekomstige Europese limiet bereikt. Dit betekent dat de band een gemiddelde geluidemissie heeft.
  •         Banden met een hoge geluidemissie zijn gemarkeerd met een symbool met drie zwarte geluidsgolven. Deze banden voldoen niet meer aan de Europese norm voor geluidsoverlast.

Waar je ook nog op moet letten

Andere informatie om op te letten op vrachtwagenbanden omvat:

FRT (Free Rolling Tyre): een band die alleen op aanhangwagen- of sleepassen kan worden gemonteerd en niet op aandrijf- of voorassen. 

M + S (modder en sneeuw): dit heeft betrekking op de grip en remprestaties van de band in modder en verse of smeltende sneeuw. 

3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake): banden met deze markeringen hebben sneeuwversnellingstests in winterse omstandigheden doorstaan (zoals gedefinieerd in de UNECE-voorschriften 117.02 en de UNECE 109), waardoor ze voor gebruik op besneeuwde of ijzige wegen geschikt zijn. 

Neem vandaag nog contact op met het team van Apollo Tyres voor meer informatie over de juiste banden voor je vrachtwagen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>