Share This Post

EU / Milieu / Uncategorised

Europese bedrijven willen striktere regels voor uitstoot doelstellingen voor vrachtwagens

Europese bedrijven willen striktere regels voor uitstoot doelstellingen voor vrachtwagens

Bedrijven in Europa hebben hun krachten gebundeld om ambitieuze CO2-uitstoot doelstellingen voor vrachtwagens te eisen.

Bedrijven als Carrefour, Ikea, Nestlé en Unilever hebben ook gepleit voor de introductie van vaste doelen voor de verkoop van uitstootvrije vrachtvoertuigen.

De bedrijven willen de komende zes jaar een daling van 24% in het brandstofverbruik van vrachtwagens zien. Zij beweren dat dit ertoe zal bijdragen dat de EU op schema blijft voor haar toezeggingen in het kader van het klimaatakkoord in Parijs – het terugdringen van de transport uitstoot naar nul in 2050.

In een brief aan de Europese Commissie verklaarden de bedrijven: “Als Europa zijn beloften aan Parijs wil nakomen en 2030 doelen wil hebben, dan moet de transport- en vrachtwagen uitstoot dringend worden ingeperkt.”

Bedrijven beschrijven voertuigen als “Europa’s grootste klimaatprobleem” en wijzen erop dat vrachtwagens verantwoordelijk zijn voor een kwart van de CO2 uitstoot van het wegvervoer. Hun doel is betere vrachtwagens tegen lagere prijzen, efficiëntere vrachtwagen technologie en lagere transportkosten.

In de brief stellen zij dat strengere EU-regelgeving Europa zou helpen bij te blijven met de VS, China en Japan, waar fabrikanten innoverende benaderingen van vrachtwagen uitstoot voorschriften innemen.

Veel vrachtbedrijven hebben zich al toegewijd aan het verminderen van hun CO2-uitstoot. Wat we nu nodig hebben is “een sterker aanbod van vrachtwagens met nul uitstoot”.

Het klinkt alsof de technologie op zijn plaats is, maar het aanbod is momenteel beperkt en te duur.

Wat denk jij? Zijn deze eisen realistisch?

Share This Post