Share This Post

Milieu

Europa’s gevaarlijkste luchtvervuilingszones

Europa’s gevaarlijkste luchtvervuilingszones

De luchtkwaliteit is een grote zorg in de Europese steden. Dieselvoertuigen zijn geïdentificeerd als de belangrijkste bron van deze vervuiling en er zijn voor voertuigemissies Euronormen vastgesteld.

De meest vervuilende voertuigen hebben beperkte toegang in lage-emissiezones (LEZ’s) en boetes worden bij overtredingen opgelegd. Denemarken heeft de hoogste boetes (tot 2.600 euro), terwijl boetes in Oostenrijk en Groot-Brittannië tot 2.000 euro op kunnen lopen.

Maar ondanks deze inspanningen blijft de luchtvervuiling in veel steden hoog en wordt het inwoners niet altijd verteld. In een recent onderzoek rangschikte de Duitse stad Limburg de gevaarlijkste milieuzone van Europa, gevolgd door het Duitse Ruhrgebied en Wiesbaden.

De Duitse stad Darmstadt en Arnhem, Delft en Rijswijk in Nederland werden ook als zones met veel vervuiling geïdentificeerd. En dit zijn over het algemeen gebieden waar geen voertuigbeperkingen gelden.

Ondertussen staat Parijs bovenaan de lijst van minst vervuilde gebieden in Europa. Voor iedereen die in de Franse hoofdstad rijdt, zal dit geen verrassing zijn met zijn drie milieuzones en strikte beperkingen voor alle voertuigtypen. De oude binnenstad van Praag, Amsterdam, Kopenhagen, Lyon, Dijon en Wenen staan allemaal aan de onderkant van de luchtvervuilingsschaal.

Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat we meer LEZ’s op zien duiken op het continent. 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>