Share This Post

EU / Nieuws

EU zet ‘groene rijstroken’ op om de file vorming van vracht te verminderen

EU zet ‘groene rijstroken’ op om de file vorming van vracht te verminderen

De Europese Commissie heeft instructies gegeven over het verminderen van knelpunten bij grensovergangen, door nieuwe ‘groene rijstroken’ in te zetten die zijn ontworpen om het vrachtvervoer over de weg tijdens de uitbraak van het coronavirus in beweging te houden.

In de nieuwe richtlijnen wordt de lidstaten verzocht om specifieke vrachtkanalen op te zetten aan de grenzen van het trans-Europese vervoersnetwerk (ook bekend als de TEN-T-corridor).

Ongeacht welke vracht een vervoerder vervoert, grensovergangen mogen volgens de richtlijnen niet langer dan 15 minuten duren. Dit dient ter compensatie van de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het virus, die het transport vaak heeft verlamd, te verminderen.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft opgeroepen om een einde te maken aan de beperkingen op het ’s nachts rijden of het rijden in het weekend en om de hoeveelheid papierwerk aan de grenzen te verminderen.

De International Road Transport Union (IRU) heeft geantwoord door te zeggen dat 15 minuten nog te lang was. De algemeen afgevaardigde van de groep, Raluca Marian, verklaarde: “We weten uit ervaring dat maximaal 15 minuten per vrachtwagen enorme vertragingen zullen blijven veroorzaken en dat de situatie ongewijzigd zal blijven. Aan de grenzen mogen geen systematische controles plaatsvinden.”

De IRU heeft het nieuws verwelkomd dat alle vracht in aanmerking komt voor het groene rijstroken-fast track-systeem.

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>