Share This Post

Technologie

Elektrische MAN TGX in 2024 op de markt

Elektrische MAN TGX in 2024 op de markt

Volgens planning zal in de loop van 2024 een volledig elektrische MAN TGX op de markt komen. Het prototype van deze truck is recent gepresenteerd aan het publiek. Nieuw aan deze elektrische truck is de mogelijkheid om in de toekomst op te kunnen laden via megawattladers. Megawattladers zijn er nu nog niet. Er wordt hard gewerkt aan deze nieuwe technologie. Een probleem voor elektrische trucks is echter het uitblijven van een goede laadinfrastructuur. In Duitsland is men hiermee een stuk verder dan in Nederland.

​ABB E-mobility

Het bedrijf ABB E-mobility is van plan om de technologie voor megawattladers voor trucks in de komende drie jaar op de markt te brengen. MAN en ABB E-mobility werken samen om zo een dagelijks bereik van 600 tot 800 kilometer ook voor elektrische vrachtwagens mogelijk te maken. Om dagelijks 600 tot 800 kilometer te kunnen rijden, zal de nieuwe elektrische vrachtwagen van MAN alvast uitgerust worden met de technische vereisten voor de toekomstige megawattladers.

​Laadinfrastructuur uitbreiden

Het grote probleem bij elektrisch rijden blijft het tekort aan laadpunten. De overheid blijft achter bij het bedenken en implementeren van een uitgebreide laadinfrastructuur. In heel Europa is er grote behoefte aan groene stroompunten die nu nog niet voldoende geïnstalleerd zijn. Daarnaast is er een bindende en uniforme norm nodig voor de introductie van de technologie voor megawattladers. In Duitsland werken ondertussen zo’n twintig partijen uit de wetenschap en de industrie, waaronder MAN en ABB, samen aan een project voor ultraperformante laders. Dit project met de naam HoLa wordt door de Duitse overheid gefinancierd. Het is het eerste megawatt-laadproject in de wereld. Het plan is dat er op vier locaties langs de A2-snelweg twee krachtige laadpunten met megawattladers zullen komen. Dit zal als basis gaan dienen voor een landelijke netwerk. Plannen voor een dergelijk netwerk zijn er helaas in Nederland niet.

Share This Post