Share This Post

Gezondheid

Een hond meenemen in de vrachtwagen. Is dat een goed idee? ​

Een hond meenemen in de vrachtwagen. Is dat een goed idee?     ​

Grote afstanden rijden in je vrachtwagen kan soms een eenzame zaak zijn. Sommige chauffeurs hebben daar iets op gevonden. Ze nemen hun hond mee. Dat is gezellig onderweg, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Voordat je besluit om je hond mee te nemen, moet je eerst de volgende belangrijke vragen kunnen beantwoorden.

​Mag je een hond meenemen?

Of je een hond mee mag nemen in je vrachtwagen hangt af van je werkgever. Een werkgever kan toestemming geven, maar hij kan het ook verbieden. Er zijn immers een paar haken en ogen aan een hond in de cabine. Ten eerste is de hond niet verzekerd volgens de gebruikelijke vrachtwagenverzekering. Schade die door de hond veroorzaakt is,  wordt dus niet door de werkgever of zijn verzekering vergoed. Ten tweede dient een huisdier tijdens het rijden goed gezekerd te zijn. De hond moet of met een tuigje vastzitten of in een bench zitten. Als je dit niet doet, ben je als chauffeur na een eventueel ongeval geheel aansprakelijk. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de hygiëne. Dit is vooral van belang als er ook nog anderen met dezelfde vrachtwagen rijden.

Over het algemeen is het verstandig om duidelijke afspraken te maken over het laten meerijden van de hond. Een schriftelijke overeenkomst tussen chauffeur en werkgever zorgt ervoor dat er geen problemen achteraf ontstaan. In een dergelijke overeenkomst kan bijvoorbeeld ook opgenomen worden dat de hond wordt uitgelaten in de rustpauzes van de chauffeur en in de cabine blijft tijdens het laden en lossen.

​Wat heeft een hond onderweg nodig?

Niet alleen de werkgever kan eisen stellen aan een hond in de cabine, ook de hond heeft bepaalde zaken nodig. Een vast plek in de cabine waar de hond zich veilig voelt, is heel belangrijk. Zorg altijd voor voldoende water voor je hond, vooral bij warm weer. Daarnaast heb je natuurlijk voedsel, traktaties, speeltjes, een riem, poepzakjes en schoonmaakmiddelen nodig voor onderweg. Ook is het verstandig om het hondenpaspoort met daarin de vaccinaties die je hond heeft gehad mee te nemen. Als je naar het buitenland gaat, is dat zelfs verplicht. Raadpleeg hiervoor de informatie op de site van de NVWA.

​Wat is een geschikte truckershond?

Een Deense Dog in de cabine zal waarschijnlijk geen groot succes worden. Een hond die maximaal zo’n 25 kilo weegt, is prima te doen. Ook kun je beter geen hond meenemen van een ras dat bekend staat om zijn behoefte aan veel beweging, zoals een Border Collie. Een rustige hond voor wie het voldoende is dat hij een paar keer dag wordt uitgelaten, is een betere keuze.

​​De voordelen van een hond meenemen

Er zijn voordelen aan het meenemen van je hond in de vrachtwagen. Behalve het al eerder genoemde gezelligheidseffect, is het houden van een hond ook goed voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat hondenbezitters een lagere bloeddruk en minder cholesterol in hun bloed hebben. Daarnaast hebben ze veel minder last van stress. Als hondenbaas maak je meerdere keren per dag een wandeling. En dat is ook weer goed voor je als je de hele dag in de vrachtwagen moet zitten.

Share This Post