Share This Post

Technologie

Een dashcam in de vrachtwagen

Een dashcam in de vrachtwagen

Dashcams zie je ook in Nederland steeds meer. Hartstikke handig, zo’n kleine camera waarmee je de verkeerssituatie kunt opnemen. Vooral prettig als je bewijsmateriaal nodig hebt bij ongelukken op de weg. Ook in vrachtwagens zie je in veel gevallen een dashcam op het dashboard of op de voorruit.

​Rijdende Rechter

Een dashcam is een kleine videocamera waarmee je later precies kunt zien hoe je gereden hebt. Maar belangrijker is dat je met een dashcam bewijsmateriaal hebt, als er onderweg iets fout gaat in het verkeer. De dashcam krijgt steeds meer de functie van een soort rijdende rechter. Hij brengt het ongeluk in beeld, laat zien wie er fout zat en noteert het kenteken van de schuldige.

​Extra functies

Behalve het filmen van de weg kun je met dashcams nog meer leuke dingen doen. Sommige dashcams waarschuwen de bestuurder bij het verlaten van de rijbaan of het te dicht rijden op een voorganger. Ook zijn er dashcams die waarschuwen voor vaste flitspalen en roodlichtcamera’s. Deze extra functies zijn meestal in te stellen via een speciale app die je op je smartphone kunt zetten. Via de app kun je de instellingen van de dashcam veranderen of zelfs op afstand live meekijken naar wat je dashcam allemaal registreert. Dat laatste is alleen mogelijk als de dashcam niet automatisch uitgaat als je de motor van je vrachtwagen uitzet.

​Dashcam als bewakingscamera

Dashcams kun je ook gebruiken als bewakingscamera. Daar heb je wel een speciale kabel voor nodig. Deze continue voeding of hardwire kost gemiddeld enkele tientjes. Je sluit deze aan op de accu of zekeringkast van je wagen. Sommige dashcams beginnen al te filmen als ze beweging registreren. Op die manier kun je ongewenste bezoekers mooi op beeld zetten.

​Beeldkwaliteit is belangrijk

Het belangrijkste bij een dashcam is de beeldkwaliteit. De verschillen tussen dashcams zijn soms enorm. Door betere sensors zijn de beelden tegenwoordig wel scherper en gedetailleerd dan bij de oudere dashcams. En dat is cruciaal als je bijvoorbeeld een nummerbord nodig hebt als bewijsmateriaal.

Veel dashcams stoppen na het uitzetten van de motor. Dat is niet handig, aangezien juist na een ongeluk of een ander incident nog veel kan gebeuren. Er zijn ook dashcams waarbij je kunt instellen hoelang het filmen door moet gaan, nadat de vrachtwagen stil staat.

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat dashcams qua beeld steeds beter zijn geworden. Overdag zijn van vrijwel alle huidige dashcams de beelden scherp, mooi en gedetailleerd. Je hoeft zeker niet de allerduurste te kopen om het beste beeld te krijgen. Maar bedenk van te voren wel welke extra functies je denkt nodig te hebben.

Share This Post