In een paar steden in Nederland zijn de zogenaamde trolleybussen een bekend beeld op straat. Dit zijn stadsbussen die met een bovenleiding verbonden zijn en zo de elektriciteit krijgen waarmee ze zich kunnen voortbewegen. Dit systeem is natuurlijk ook bekend bij treinen en trams. Maar is zoiets ook voor vrachtwagens haalbaar? Een e-truck met bovenleiding? Kan dat?
Zero-emissie transport
De transitie naar emissievrij transport kent vele hindernissen. Een van de huidige problemen is het ontbreken van een goede infrastructuur met een groot netwerk voor het opladen van batterijen van elektrische trucks. Daarnaast duurt het opladen van de batterijen meestal redelijk lang. Ondertussen staat de vrachtwagen stil. Om deze problemen het hoofd te kunnen bieden, worden er steeds meer nieuwe ideeën gelanceerd. Een van die nieuwe ideeën is het Electric Road Systems waarbij elektrische vrachtwagens met een bovenleiding verbonden zijn.
Electric Road Systems
Volgens recent onderzoek zijn Electric Road Systems (ERS) ook in Nederland mogelijk. Voor een emissievrije transportsector is het van groot belang dat e-trucks gemakkelijk en snel hun batterij op kunnen laden. Dit kan ook gebeuren door gebruik te maken van Electric Road Systems. De batterij van een elektrische vrachtwagen kan tijdens het rijden worden opgeladen via de bovenleiding. Deze manier van dynamisch laden kan als aanvulling op of als alternatief voor het laden bij een laadpaal worden ingezet.
ERS-netwerk
Voor een succesvolle introductie van vrachtwagens die verbonden kunnen worden aan een bovenleiding moet er wel eerst een omvangrijk ERS-netwerk op de Nederlandse wegen worden aangelegd. Dat is een aanzienlijke investering. De vraag is of een dergelijk ERS-netwerk wel rendabel is. Zullen ERS-vrachtwagens het inderdaad beter doen dan elektrische vrachtwagens die bij een oplaadpunt moeten staan? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, aangezien mogelijke toekomstige verbeteringen aan de huidige batterijen en daling van de oplaadkosten het verschil zouden kunnen maken. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom aangegeven verder onderzoek te laten doen. In Duitsland lopen inmiddels al praktijktests met ERS-netwerken. Ook in België is gekeken naar de mogelijkheden voor ERS.