Share This Post

Uitgelicht

Duizenden voertuigen mogen straks de weg niet meer op

Duizenden voertuigen mogen straks de weg niet meer op

De RWD waarschuwt voor een mogelijk groot probleem begin volgend jaar. Er zijn namelijk duizenden bedrijven en particulieren die hun (land)bouwvoertuigen nog niet geregistreerd hebben. Dit moeten ze voor 1 januari 2022 gedaan hebben. Wie dat nalaat, mag in 2022 niet meer met zijn voertuig de weg op. De huidige stand van zaken in oktober 2021 is dat slechts de helft van de voertuigen waarvan registratie straks verplicht is, ook inderdaad is geregistreerd.

Grote aantallen voertuigen

Het gaat bij deze registratieverplichting om voertuigen zoals graafmachines, wielladers, veegwagens, heftrucks, terminaltrekkers, brede grasmaaiers en ook om voertuigen zoals toeristische treintjes. Deze moeten allemaal dit jaar nog geregistreerd worden. In juli, augustus en september van 2021 zijn er gelukkig al een heleboel van deze voertuigen aangemeld bij de RWD. Helaas niet meer dan de helft van het totale aantal. Het aantal aanvragen voor registratie is de laatste weken wel wat toegenomen, maar in dit tempo zal het waarschijnlijk niet gaan lukken om voor 1 januari 2022 alle voertuigen geregistreerd te krijgen.

Niet de weg op

Veel ondernemers hebben het niet in de gaten dat zij volgend jaar met hun voertuigen de weg niet meer op mogen, als ze niet geregistreerd zijn. Dat kan leiden tot flinke financiële tegenvallers, aangezien de meeste van dit soort voertuigen gebruikt worden bij het werk. Te denken valt aan bijvoorbeeld graaf- of veegmachines die de weg straks wellicht niet meer op mogen. Ondernemers kunnen dan hun werk niet meer doen. En wie met een ongeregistreerd voertuig toch de weg op gaat, riskeert een flinke boete.

RWD keuzehulp

Met name het aantal registraties van de zogenaamde rijdende werktuigen loopt achter. De eigenaren van deze voertuigen zijn zich er blijkbaar niet van bewust dat hun voertuig moet worden geregistreerd. Om eigenaren die twijfelen of hun voertuig wel of niet geregistreerd moet worden te helpen, is er op de website van de RDW een handige keuzehulp te vinden.

Online registreren

Registratie aanvragen kan heel eenvoudig online gebeuren, maar dat geldt alleen tot en met 31 december 2021. Vanaf 1 januari 2022 is registratie alleen nog mogelijk na een keuring op een van de keuringsstations van de RDW. Ondertussen mag je dus niet met een ongeregistreerd voertuig de weg op. Het advies is daarom: vraag de registratie nu online aan, zodat het ruim voor 1 januari allemaal geregeld is en je in het nieuwe jaar gewoon de weg op kunt.

Share This Post