Share This Post

EU

Drukte op Europese wegen door de zomervakantie

Zoals ieder jaar is het in de zomer zeer druk op de Europese wegen vanwege de zomervakantie. In het coronajaar 2020, en ook in 2021, was het een stuk minder druk in de zomer op de Europese wegen, maar inmiddels lijkt alles weer bij het oude te zijn. Vakantiegangers op weg naar hun vakantiebestemming zorgen voor flinke files op een groot aantal wegen in diverse Europese landen gedurende de maanden juli en augustus. Dit geeft uiteraard ook overlast voor het internationale wegtransport.

​Frankrijk

Van oudsher staan er in de zomer in Frankrijk enorme files in de richting van het zuiden. Er dient rekening gehouden te worden met meerdere zogenaamde ‘zwarte zaterdagen’. Problemen zijn vooral te verwachten op de A7 tussen Lyon en Avignon. De vertraging door filevorming kan daar gemakkelijk oplopen tot anderhalf à twee uur. Dat geldt ook voor de A10 ten zuiden van Tours in de richting van Bordeaux. Hier is het in de zomer altijd erg druk. Er dient rekening gehouden te worden met zo’n twee uur extra reistijd op dit traject.

​Duitsland en Oostenrijk

In Duitsland is het met name op de A7 en de B179 in de richting Ulm-Füssen-Reutte naar de Oostenrijkse grens door de zomervakantie erg druk. De vertraging kan hier oplopen tot een uur. In Oostenrijk is de A10 tussen Bischofshofen en Sankt Michael im Lungau een bekend punt voor zomerfiles. De vertraging daar kan zo’n twee uur bedragen.

​Zwitserland, Slovenië en Kroatië

De A2 in Zwitserland in richting van de Gotthardtunnel geeft ook vaak problemen. Hier kan de vertraging oplopen tot zo’n twee uur. Ook in Slovenië en Kroatië kan het mis gaan. Op de A9 in de richting Kroatië naar Slovenië kunnen files ontstaan. Hier moet het verkeer soms rekening houden met twee uur extra reistijd.

​Italië

In Italië zijn er files te verwachten op de A22 van Bolzano naar Verona. Ook op de A14 tussen Bologna en Rimini kan een vertraging van een uur of langer mogelijk zijn door filevorming in de zomervakantie.

Voor de meest actuele informatie over het verkeer in het buitenland: kijk op de ANWB site.

Share This Post