In mei 2021 was er een incident op de beveiligde parkeerplaats van Hazeldonk met een chauffeur die zoveel had gedronken dat het hem niet goed lukte om de parkeerplaats netjes te verlaten. Hij reed de slagboom van de parkeerplaats kapot. Dat viel op bij de verkeerspolitie. Zij hielden de man aan voor een ademtest. Echter, de chauffeur saboteerde deze test. Vervolgens werd er daarom bloed bij hem afgenomen. Uit het bloedonderzoek bleek dat de man veel te veel gedronken had. Gevolg: rijbewijs kwijt. Daarnaast moet deze chauffeur de schade aan de slagboom vergoeden.
Rijden onder invloed
Als chauffeur onder invloed van alcohol de weg op gaan, is op geen enkele manier goed te praten. Helaas gebeurt het toch regelmatig. Zo reed in januari van dit jaar een dronken trucker 20 kilometer tegen het verkeer in op de A15 om uiteindelijk een slagboom bij de Botlektunnel te rammen. Maar ook minder dramatische zaken waarbij alcohol in het spel is, zoals over de weg slingerende vrachtwagens of truckers die tegen een boom aan rijden, komen voor.
Maximale bloedwaarden alcohol
Voor alle chauffeurs gelden in Nederland dezelfde regels. Je mag niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, als je de weg op gaat. Bij een blaastest mag de uitslag niet meer dan 220 microgram alcohol per liter lucht zijn. Dit geldt overigens alleen voor bestuurders die hun rijbewijs al wat langer hebben. Voor beginnende bestuurders gelden lagere maximale waarden. Wanneer alcohol samen met drugs zijn gebruikt, gelden nog strengere regels.
Beginnende bestuurders
Iedereen die een bromfiets of snorfiets rijdt en jonger is dan 24 jaar is volgens de wet een beginnende bestuurder. Voor auto’s en motoren geldt dat iedereen die minder dan 5 jaar een rijbewijs heeft als beginnende bestuurder wordt beschouwd.
Voor beginnende bestuurders zijn de maximale gehaltes in bloed en lucht lager dan bij andere bestuurders. Zij mogen slechts 0,2 promille in het bloed hebben en hooguit 88 microgram alcohol bij een blaastest. Bij hogere waardes zijn zij strafbaar.
Onderzoek naar alcoholgebruik
De politie kijkt bij onderzoek naar alcoholgebruik als eerste naar iemands gedrag. Hoe komt iemand over? Hoe praat iemand? Kan diegene zijn evenwicht wel bewaren? Daarnaast zijn er tests om te kunnen vaststellen hoeveel iemand gedronken heeft. Via een ademanalyse of blaastest kan vastgesteld worden of iemand te veel alcohol heeft gebruikt. Wanneer iemand om wat voor reden dan ook geen ademtest kan ondergaan, wordt een bloedonderzoek gedaan. Bij een vermoeden van drugsgebruik kan dit tegelijkertijd getest worden bij het bloedonderzoek naar alcohol.
Verplicht meewerken
De politie mag van een bestuurder eisen dat hij of zij meewerkt aan een onderzoek naar alcoholgebruik. Dat is al verplicht als de politie alleen een vermoeden heeft dat iemand alcohol heeft gebruikt, bijvoorbeeld vanwege gevaarlijk rijgedrag. Maar ook tijdens een algemene verkeerscontrole ben je verplicht om een blaastest te doen.
Niemand zou met drank op aan het verkeer moeten deelnemen. Zeker als professioneel chauffeur is het simpelweg niet uit te leggen als je met een slok op achter het stuur kruipt. Hoewel er dus maximale waarden zijn vastgesteld waarmee je nog net wel de weg op kunt, is er maar een goede regel waar bestuurders zich aan zouden moeten houden: gewoon helemaal geen alcohol drinken als je gaat rijden.