Share This Post

Rijden & Logistiek / Uncategorised

Tot afleiding gedreven

Tot afleiding gedreven

Recentelijk trokken de acties van een liefdadigheidsinstelling voor verkeersveiligheid mijn aandacht, omdat ze wagenparkbeheerders aanspoorden om iets te doen tegen afgeleide vrachtwagenchauffeurs.

Nieuw onderzoek dat gedaan werd door ‘Brake’ onthulde dat meer dan een derde van de beheerders er niet op let of chauffeurs wel of niet afgeleid zijn. Het onthulde daarnaast ook dat drie van de tien organisaties geen beleid heeft waarmee afleidingen voorkomen kunnen worden.

Van de ondervraagde fleets die wel een afleidingsbeleid hadden, had 91% het gebruik van een met de hand vastgehouden mobiele telefoon verboden, maar het handsfree bellen werd door slechts 32% beperkt, ondanks het feit dat ook het handsfree bellen een afleiding vormt.

26% van de ondervraagden boden hun chauffeurs geen enkele vorm van training of awareness sessies aan betreffende afleidingen.

Ross Moorlock, de zakelijke directeur van ontwikkeling voor Brake, heeft hier het volgende over te zeggen: “Onze survey toont aan dat vele wagenparkbeheerders nog steeds niet voldoende actie ondernemen.”

“Terwijl velen zich bewust zijn van de gevaren, moet dit toch beter weergegeven worden binnen het bedrijfsbeleid en door middel van de introductie van goede praktijken, de op bewijs gebaseerde interventies, effectieve rijopleidingen en gegevenscontrole.”

We weten allemaal wat ons als bestuurder kan afleiden. De kans dat we bij een ongeluk betrokken raken wordt groter wanneer we mobiele telefoons of andere technologie gebruiken en wanneer we eten of roken.

De ‘Fleet Safety Survey’ die verricht werd door de liefdadigheidsinstelling ondervroeg meer dan 350 fleets. Gezamenlijk zijn deze fleets verantwoordelijk voor meer dan 267.000 voertuigen en 35.000 vrachtwagenchauffeurs.

We willen allemaal veiligere wegen hebben en om die reden moeten wagenparkbeheerders ervoor zorgen dat ze een duidelijk beleid hebben betreffende afleidingen. Ik vraag me af of iemand hetzelfde kan doen voor automobilisten.

Vorige week werd ik bijna door een auto geramd, omdat de bestuurder Facebook aan het checken was. Ondanks het feit dat langeafstandsreizen eentonig kunnen worden moeten we onze ogen op de weg houden!

Hoe kunnen we er volgens u voor zorgen dat onze medeweggebruikers niet afgeleid raken?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>