Share This Post

Uitgelicht

Doorbraak verzocht

Doorbraak verzocht

De sector Transport en Logistiek in Nederland is behoorlijk kwetsbaar voor criminaliteit en misbruik. Dat is de conclusie van het onderzoek ‘Doorbraak Verzocht’ door adviesbureau Van de Ven dat in samenwerking met criminologen en bestuurs- en veiligheidsdeskundigen in opdracht van TLN (Transport en Logistiek Nederland) is gedaan. Het volledige rapport is te downloaden op de site van TLN. TLN is echter wel enigszins teleurgesteld in het rapport en had meer antwoorden op prangende vragen verwacht.

Conclusies onderzoek

De conclusie van het onderzoek is dat het beroepsgoederenvervoer gevoelig is voor crimineel misbruik door de huidige arbeidsomstandigheden en ook omdat de concurrentiedruk zo groot is. Er is tevens een toenemende druk op de tarieven en een afnemende beloning voor chauffeurs en koeriers. Ook is de bestrijding van de criminaliteit in de vervoerssector vaak vooral een kwestie symptoombestrijding. Dit gecombineerd met de lage pakkans zorgt ervoor dat de sector gevoelig is voor criminaliteit zoals bijvoorbeeld drugssmokkel.

Georganiseerde misdaad

De politie moet het opnemen tegen goed georganiseerde criminele samenwerkingsverbanden die graag gebruik maken van de uitstekende infrastructuur van Nederland als ‘gateway to Europe’. Hierbij speelt ook de de toegenomen rol van cybercriminaliteit een rol.

Recent zijn nog drie mannen opgepakt voor brandstichting in een vrachtwagen in Doesburg. De chauffeur lag in de cabine lag te slapen en raakte zwaargewond. Al eerder werd een vrachtauto van hetzelfde transportbedrijf in brand gestoken. Dat gebeurde op een parkeerplaats in Noord-Italië. Over het motief is officieel niets bekend, maar wel is duidelijk dat de drie mannen in opdracht van iemand anders hebben gehandeld.

Preventieve aanpak

Structurele opsporing en handhaving blijven uiteraard van groot belang. Daarnaast is volgens de onderzoekers het wegnemen van de voedingsbodem voor crimineel misbruik noodzakelijk. Eerlijke tarieven en salarissen zijn hierbij van groot belang. De onderzoekers raden daarom een aanpak aan die zich niet alleen richt het vangen van de criminelen, maar ook op de preventie van deze criminaliteit.

Share This Post