Share This Post

Milieu / Technologie / Uncategorised

Door zeewier aangedreven vrachtwagens. Nee serieus…

Door zeewier aangedreven vrachtwagens. Nee serieus…

Je zou verwachten om zeewier in de zee te vinden. Je bent waarschijnlijk blij om het te eten. Maar heb je er ooit aan gedacht om een ​​vrachtwagen aangedreven door zeewier te besturen?

Elk jaar wordt 25 miljoen ton zeewier geoogst, grotendeels voor de voedings- en cosmetica-industrie. Maar wetenschappers onderzoeken ook het gebruik van zeewier als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Het doel is om een ​​industrie te ontwikkelen die biobrandstoffen uit zeewier produceert die kunnen worden gebruikt voor het aandrijven van vrachtwagens met dieselmotoren.

Natuurlijk kan dit soort schone luchttechnologie niet van de ene op de andere dag worden ontwikkeld. Er zijn veel factoren te overwegen – niet het minst het volume zeewier dat nodig is.

Dr. Jaap van Hal, innovatiemanager bij ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland), is de wetenschappelijke coördinator van een project met de naam MacroFuels. Onderzoekers kijken naar manieren om zeewier af te breken om zo veel mogelijk suikers te winnen (de bouwstenen voor groene chemicaliën en biobrandstoffen).

Onderzoekers hopen tegen het einde van 2019 een proefproject te hebben waarin een duurzame zeewier toeleveringsketen wordt gebouwd.

Volgens Dr van Hal zijn biobrandstoffen nog maar het begin: “Zeewier-tot-energie is slechts een klein onderdeel van een blauwe groei revolutie naar duurzaam gebruik van de zee voor een lokale productie van grondstoffen voor energie, voedsel en chemicaliën.”

Dus door zeewier aangedreven vrachtwagens kunnen echt iets zijn. Wie weet wat er in de toekomst nog meer vrachtwagens aan gaat drijven.

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>