Share This Post

Nieuws

Dieselprijs omhoog gegaan

Dieselprijs omhoog gegaan

De kosten van diesel zijn in de transportsector een belangrijke en vaak grote kostenpost. De gemiddelde prijs van diesel steeg in 2021 naar € 1,21 per liter. Dat is 18,1 procent hoger dan de gemiddelde prijs van diesel in 2020 van € 1,02 per liter. Deze cijfers zijn afkomstig uit de gegevens van het CBS over het afgelopen jaar. Op 31 december 2021 was de dieselprijs bijna 30 procent hoger dan op diezelfde datum een jaar eerder.

​CBS

Het CBS houdt bij hun onderzoeken de gemiddelde dagelijkse dieselprijzen aan die Travelcard aanlevert. Dit gaat om de geregistreerde transacties van bijna alle tankstations in Nederland. De brandstofprijzen die het CBS hanteert, verschillen daarom meestal wel wat van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Ook is het zo dat sommige transportbedrijven eigen afspraken maken met brandstofleveranciers of dat ze gebruik maken van speciale brandstofkaarten. Hierdoor kan de dieselprijs die sommige bedrijven moeten betalen, afwijken van de door het CBS gehanteerde cijfers.

​Stijgende energiekosten

De brandstofkosten zijn in de transportsector een belangrijke kostenpost. Ondertussen worden veel ondernemers ook geconfronteerd met andere stijgende energiekosten. De prijs van met name gas is de laatste tijd enorm gestegen. Gas wordt in de transportsector onder andere gebruikt voor het verwarmen van de kantoren en andere bedrijfsgebouwen. Ook de prijs van elektriciteit voor verlichting en het gebruik van computers is gestegen. De kosten voor gas en licht zijn net zoals de brandstofkosten een behoorlijke kostenpost voor een transportonderneming.

Europa

Al met al zijn de totale energiekosten het afgelopen jaar flink gestegen, zowel voor de vrachtwagens zelf als voor de kantoren. Het einde van deze prijsstijgingen lijkt helaas nog niet in zicht. Ook in de rest van Europa stegen de kosten voor het tanken van diesel. Voor een actueel overzicht van de dieselprijzen kun je onder andere kijken op de site van de ANWB.

 

Share This Post