Share This Post

EU

Derde fase Brexit pas eind 2023

Derde fase Brexit pas eind 2023

​Het Verenigd Koninkrijk zal in dit jaar geen extra invoercontroles op EU-goederen in gaan voeren. Eerder was het plan dat deze zogenaamde derde fase van de Brexit per 1 juli 2022 in zou gaan. Evofenedex heeft inmiddels vernomen dat de invoering van de derde fase per 1 juli niet doorgaat. Deze is verplaatst naar eind 2023.

​Voorbereidingen

Het uitstel van de derde fase van de Brexit tot eind 2023 betekent dat bedrijven even kunnen stoppen met hun voorbereidingen. Veel bedrijven waren immers al bezig om de formaliteiten van de derde fase op te nemen in hun werkwijze. Het eerdere advies van Evofenedex inzake voorbereidingen op de aankomende wijzigingen komt dus te vervallen. De nieuwe Brexit controles staan nu gepland voor eind 2023. Uitstel betekent in dit geval zeker geen afstel. Het voordeel is wel dat bedrijven nu meer tijd hebben om zich goed voor te bereiden op de extra invoercontroles.

​Fysieke grenscontroles

Het plan was om de derde fase van de Brexit per 1 juli 2022 in te voeren. Deze derde fase houdt onder meer in dat bij het invoeren van levensmiddelen uit de Europese Unie fysieke grenscontroles aan de orde zijn. De Britse regering heeft nu besloten om pas in de herfst van 2022 met plannen te komen waarin staat hoe het nieuwe regime van invoercontroles eruit komt te zien. Deze nieuwe plannen zullen voor goederen uit de EU en voor goederen uit de rest van de wereld gaan gelden. Evofenedex adviseert daarom om deze plannen even af te wachten en pas daarna weer door te gaan met de voorbereidingen voor de derde fase van de Brexit.

Uitgestelde maatregelen

Op 1 juli 2022 worden verschillende eerder aangekondigde maatregelen dus niet ingevoerd. Het gaat hierbij onder meer om sanitaire en fytosanitaire controles op EU-invoer die momenteel op bestemming worden gedaan. Deze worden niet verplaatst naar een grenscontrolepost. Ook safety and security-verklaringen bij invoer uit de EU, gezondheidscertificering en SPS-controles voor invoer uit de EU, en verboden en beperkingen op de invoer van gekoeld vlees uit de EU zullen vanaf 1 juli a.s. nog niet van kracht zijn.

Alle andere al eerder ingevoerde controles vanwege Brexit blijven wel gewoon van kracht.

Share This Post