Share This Post

Uncategorised / Vrachtwagens

Dekotora: onderdeel van de subcultuur van het vrachtvervoer

Dekotora: onderdeel van de subcultuur van het vrachtvervoer

Dekotora vrachtwagens maken al meer dan 50 jaar deel uit van de vervoerswereld. Maar er zijn genoeg van ons die nog nooit van hen hebben gehoord.

Ook bekend als ‘kunst-trucks’ werd dekotora voor het eerst populair na de release van de Torakku Yarô (Truck Rascals) film-series aan het einde van de jaren ’70 – eigenlijk het antwoord van Japan op Smokey and the Bandit. Het onderwerp van deze films is niets nieuws: een paar vrachtwagenchauffeurs tonen hun rijvaardigheid aan elkaar terwijl ze de wet ontwijken.

Wat deze films echter zo belangrijk maakte, waren de uitgedoste vrachtwagens waarmee ze aan het rijden waren. En de vervoerswereld van Japan is sindsdien verslaafd.

Toen de dekotora-trend zich in de hoogtijdagen bevond, waren er duizenden van deze vrachtwagens op de Japanse wegen, ze werden vaak gebruikt om goederen af ​​te leveren. Tegenwoordig zijn ze minder in aantal (500-600) en worden ze niet langer gebruikt voor werk, maar er zijn genoeg dekotora-enthousiastelingen die de traditie levend willen houden.

Elke dekotora vrachtwagen is uniek en uitgerust met weelderige stoffen, kroonluchters, kamers en verlichting. En als ik licht zeg, dan bedoel ik heel veel lichten.

Elke vrachtwagen is met de hand geschilderd (wat de grootste kostenpost is) en het ontwerpproces is nooit voltooid. Eigenaren kunnen wel tot € 80.000 (£ 70.000) besteden aan een enkele vrachtwagen.

Ik denk niet dat het vrachtvervoer kitscher kan worden. Wat denk jij?

PS: Hier zijn nog wat leuke Dekotora foto’s en video’s: http://wyattclarkejones.com/todd-antony-dekotora/

Share This Post