Vervoerders roepen op tot meer overheidssteun nadat uit een onderzoek is gebleken hoe groot de problemen zijn waarmee de sector als gevolg van de Covid-19-lockdown wordt geconfronteerd.
Uit het onderzoek onder 600 bedrijven dat door de Road Haulage Association (RHA) voor het ministerie van Transport is uitgevoerd, bleek dat 16% vreest dat ze de komende vier weken failliet zullen gaan.
Het is aan een enorme ineenstorting van het vrachtvolume te wijten: 43% van de bedrijven zegt dat deze tijdens de pandemie met 75% of meer zijn gedaald.
Dat heeft ertoe geleid dat 69% van de bedrijven toegang heeft tot overheidsfinanciering en 18% ‘bounce back’-leningen ontvangt.
Toekomst na de pandemie
Andere belemmeringen die bedrijven melden, zijn onder andere verminderde cashflow, moeilijkheden bij het verkrijgen van overheidsfinanciering en klanten die hun facturen niet op tijd betalen.
Nu de lockdown maatregelen worden opgeheven, vrezen bedrijven dat ze niet zo snel weer de weg op kunnen als ze zouden willen. Er is een achterstand van 100.000 voertuigen die op het hervatten van de APK-tests wachten, wat onder chauffeurs tot angst over de veiligheid leidt.
Dus hoe denken respondenten dat de overheid hen kan helpen om weer aan de slag te gaan? Door het introduceren van maatregelen zoals verbeterde toegang tot financiering, een nieuwe regeling om aan de vaste kosten voor geparkeerde of SORNed-vrachtwagens bij te dragen, en een wekelijkse verlofregeling.
Bedrijven met een krap budget ondersteunen
De algemeen directeur van de RHA, Richard Burnett, zei dat hoewel de overheidssteun bedrijven tot dusver overeind had gehouden, er meer gedaan moest worden om hun herstel een kickstart te geven.
“Uitbetalingen via verlofregelingen en bounce back leningen hebben een aantal gaten opgevuld, maar ze zullen niet genoeg zijn om bedrijven die krap bij kas zitten voor een langere periode te ondersteunen” zei hij.
“Schuldondersteuning, flexibele verlofregels en een DVSA-verplichting om de MOT-achterstand snel te versnellen, zou de sector een boost geven, terwijl ze zich voor een herstel gereed maken.”
Hoe gaat het met jouw bedrijf tijdens de Covid-19-crisis? Welke maatregelen kan de overheid nemen om jouw bedrijf te helpen herstellen?