Share This Post

Nieuws

De Van Brienenoordbrug wordt grondig vernieuwd

De Van Brienenoordbrug wordt grondig vernieuwd

De huidige planning is dat de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in de drie zomerperiodes van 2026, 2027 en 2028 grondig vernieuwd zal worden. De brug is de afgelopen jaren zeer belast door meer en ook zwaarder verkeer. Dat heeft geresulteerd in behoorlijk wat slijtage. Ook is de kans op storingen groter geworden. Aangezien de Van Brienenoordbrug een belangrijk knooppunt is in de Rotterdamse verkeerssituatie gaat Rijkswaterstaat twee bogen, een aantal brugkleppen en het bewegingswerk vervangen.

Extreme drukte

De Van Brienenoordbrug kan met recht de drukste brug van Nederland genoemd worden. Niet alleen rijden er zo’n 230.000 voertuigen per dag overheen, ook varen er ruim 300 schepen per dag onder de brug door. Er zijn zo’n 150 brugopeningen per jaar voor de hoge scheepvaart. Kortom, het is extreem druk rondom de Van Brienenoordbrug, met alle gevolgen van dien. De vernieuwingsoperatie van deze brug zal naar verwachting veel hinder gaan veroorzaken voor het wegverkeer, de scheepvaart en voor bewoners en bedrijven in Rotterdam.

​Plan van aanpak Van Brienenoordbrug

Sinds 2016 is gestart met de voorbereidingen voor de vernieuwingen aan de Van Brienenoordbrug. De westboog van de brug zal volgens planning in de zomer van 2026 vernieuwd worden. Voor de oostboog geldt dat dit in 2028 gepland is. De bouw en de renovatie van de bogen gebeuren apart op een werf. De westboog wordt vervangen door een nieuwe boog. De oude westboog zal hergebruikt worden als oostboog. De vernieuwing van de beweegbare delen van de brug zal plaatsvinden in de zomerperiode van 2027. Zowel bij de oost- als westzijde van de brug zullen er nieuwe systemen voor de bediening, besturing en bewaking worden geïnstalleerd. De gehele brug krijgt een nieuwe kleur: staalblauw.

​Ernstige hinder verwacht

Rijkswaterstaat verwacht in de genoemde periodes ernstige hinder voor het verkeer. Het wegverkeer zal omgeleid worden via onder meer de A15, A12 en A27. De A16 zal in een aantal nachten en weekenden worden afgesloten. Zoals de planning nu is, zal de vernieuwde Van Brienenoordbrug eind 2027 weer volledig beschikbaar zijn voor het verkeer.

Share This Post