Share This Post

Hoofdartikels

De jonkies: waarom we 18-jarige vrachtwagenchauffeurs nodig hebben

De jonkies: waarom we 18-jarige vrachtwagenchauffeurs nodig hebben

Hoe ziet een vrachtwagenchauffeur eruit?

Vergeet de traditionele stereotypen, de vrachtwagenchauffeurs van vandaag zijn er in alle vormen, rassen, geslachten en leeftijden.

Alle leeftijden is een interessante. Aangezien dit een branche is die zich al geruime tijd steeds meer zorgen maakt over het tekort aan chauffeurs, is er niet veel gedaan om het probleem op te lossen.

Er is wat werk verzet om ex-militairen, vrouwen en allochtone werknemers te werven voor een loopbaan als chauffeur, maar het tekort is nog lang niet in de buurt van verholpen.

In de VS wordt er gewerkt aan een nieuwe wetgeving door het congres die de wettelijke leeftijd voor het rijden met vrachtwagens van 21 jaar naar 18 jaar zou verlagen.

Misschien niet verrassend, het wordt met een gemengd antwoord ontvangen. Voor velen is het idee om 18-, 19- en 20-jarigen achter het stuur van een vrachtwagen te plaatsen een eng voorstel.

Maar zeker, met robuuste kwalificaties en training, leercontracten, monitoring en meer, kunnen de potentiële risico’s geminimaliseerd worden. En het is vermeldenswaard dat auto’s een hoger percentage aan ongevallen op onze wegen veroorzaken dan vrachtwagens. Ik zeg het maar even…

Naarmate meer en meer ervaren chauffeurs op de wereld de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, zullen er ernstige gevolgen zijn als we geen vervangende vrachtwagenchauffeurs vinden. Waar te beginnen?

Dingen komen niet waar ze moeten zijn (en met ‘dingen’ bedoel ik vrijwel alles wat iemand van ons elke dag aanraakt). Prijzen gaan omhoog. Productiekosten zullen stijgen als gevolg van hogere transportkosten. En nog meer transportbedrijven zullen failliet gaan – wat betekent dat er minder concurrentie is voor de grotere vervoerders. De lijst gaat nog verder…

Er zijn veel techbedrijven die denken dat ze het antwoord hebben. Autonome vrachtwagens worden door velen gezien als positief voor de industrie (tenzij je een chauffeur bent die plotseling vindt dat zijn baan op het spel dreigt te staan).

De dreiging van vrachtwagens zonder chauffeur is nog ver weg (volgens veel experts minstens tien jaar), dus er moet iets worden gedaan om het gat in de tussentijd te dichten. Jongere chauffeurs kunnen het antwoord zijn.

Het enige dat we nu moeten doen, is hen ervan overtuigen dat het een taak is die ze willen doen. Ik zou zeggen dat de industrie nog wat werk te doen heeft.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>