Share This Post

Technologie / Uncategorised

De gamificatie drijfveer van het vrachtvervoer

De gamificatie drijfveer van het vrachtvervoer

De vrachtvervoer industrie ondergaat een gamificatie make-over. Geavanceerde technologieën kunnen niet meer ontlopen worden, vooral niet nu we met ingebouwde camera’s, een toegenomen connectiviteit en zelfrijdende vrachtwagens te maken hebben. Nu wagenparkbeheerders zoveel informatie tot hun beschikking hebben over vrachtwagens, zal het niet lang meer duren voordat elke kilometer in real-time bijgehouden zal worden.

Maar is gamificatie goed voor de industrie?

Het concept is eigenlijk best wel simpel. Iedereen is gewend aan het idee om spellen te spelen, dus waarom zou je die dynamiek niet repliceren om de betrokkenheid van de chauffeurs een boost te geven? Wedstrijden tussen chauffeurs zouden hier een voorbeeld van kunnen zijn en ze zouden gescoord kunnen worden op zaken zoals brandstofbesparing, stationair draaien, snel accelereren of agressief remmen. Bij een goede brandstofprestatie krijg je punten en wanneer je snel accelereert verlies je punten.

Het klinkt eenvoudig, maar wanneer je iets verder kijkt kom je tot het besef dat gamificatie het gedrag van mensen door middel van psychologie aanpast. Opeens klinkt het dus NIET zo simpel meer.

De technologie die chauffeurs hun score geeft werd ontwikkeld om de veiligheid van een wagenpark te vergroten en om de kosten te reduceren. Chauffeurs raken dankzij deze technologie gestimuleerd, omdat ze als individu of als deel van een team beloond worden. Het geld dat het bedrijf aan brandstof bespaart kan gebruikt worden om de winnaars cadeaus of geldbedragen te geven.

Ondanks het feit dat stimulansen hand in hand gaan met voordelen (Gratis geld? Ja, graag!) vragen mensen zich af waar het zal eindigen. Wanneer is een chauffeur zo geobsedeerd met gegevens dat hij of zij andere dingen niet meer kan bijhouden? En wat als het een negatief effect heeft op degenen die het gevoel hebben dat ze nooit tot de winnaars zullen behoren?

Het is een dagelijkse realiteit aan het worden dat je als chauffeur gemonitord wordt en de toekomst zal uitwijzen of gamificatie daadwerkelijk datgene kan vervullen wat het beloofd heeft.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>