Share This Post

EU

De digitale vrachtbrief

De digitale vrachtbrief

Het digitalisering van vrachtbrieven komt nog niet echt van de grond. Dat is op zich vreemd, want in 2025 zal het binnen de EU verplicht zijn om digitale aanlevering van transportgegevens te accepteren. Er loopt wel een proef in de Benelux met de elektronische vrachtbrief, de eCMR. Toch nemen veel landen vooral een afwachtende houding aan wat betreft het digitaliseren van de vrachtbrief.

Nederlandse situatie

Er worden in Nederland jaarlijks zo’n veertig miljoen vrachtbrieven gebruikt. Dat zijn ongeveer zeshonderd volle vrachtwagens met papier. Je zou zeggen dat transportbedrijven en opdrachtgevers staan te juichen bij de komst van de digitale vrachtbrief. Overstap naar de elektronische variant betekent een enorme besparing. Een papieren vrachtbrief kost gauw 4,50 euro. Digitaliseren van de vrachtbrieven zou een besparing van ca. 180 miljoen euro per jaar opleveren.

Pilot eCMR

De proef met eCMR moet het werken met de digitale vrachtbrief gaan stimuleren. Dit project loopt sinds 2018. In België, waar de pilot gestart is, is het eCMR-protocol tot nu toe echter nog steeds niet geratificeerd door de regering. Ook grote landen zoals Duitsland nemen een afwachtende houding aan ten opzicht van het eCMR project. Het gevolg is dat het gebruik van digitale vrachtbrieven in de EU niet van de grond lijkt te komen.

e-FTI in 2025 van kracht

De electronic Freight Transport Information, de e-FTI, is een EU verordening die bepaalt dat alle lidstaten in 2025 elektronische verstrekking van gegevens moeten accepteren bij het goederenvervoer. Het gaat hierbij niet alleen om vrachtbrieven, maar ook om bijvoorbeeld certificaten. Op een of andere manier lijken de lidstaten te denken dat ze nog tijd genoeg hebben om dit te implementeren.

Coronavirus

Een onverwacht effect ontstond afgelopen jaar door het coronavirus. Door de coronacrisis is het gebruik van e-CMR’s namelijk gestegen. Door de pandemie steeg de behoefte aan contactloze communicatie. Dat is ook terug te zien in het digitaliseren van de vrachtbrieven.

Het is de verwachting dat in Nederland in 2021 het aantal uitgegeven eCMR’s net boven de miljoen zal uitkomen. Toch is het noodzakelijk dat alle partijen nu verder gaan met de eCMR. Al was het maar voor het vervoer naar de UK. Daar moet al het papierwerk in 2022 digitaal aangeleverd worden en die deadline komt snel dichterbij.

Share This Post