Share This Post

Lijstjes

De Dag van de Vrachtwagenchauffeur wordt uitgesteld

De Dag van de Vrachtwagenchauffeur wordt uitgesteld

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar er bestaat sinds kort een Dag van de Vrachtwagenchauffeur. De bedoeling van deze dag is om de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die dag in het zonnetje te zetten. Bijkomende reden is om het beroep van vrachtwagenchauffeur wat meer onder de aandacht te brengen en zo hopelijk ook wat meer jongeren over te halen om de opleiding tot vrachtwagenchauffeur te kiezen.

De meest recente Dag van de Vrachtwagenchauffeur was op 12 december 2019, nog net voor de coronacrisis. Voor het jaar 2020 was de nieuwe editie gepland op 10 december. Inmiddels is besloten om vanwege de coronacrisis de Dag van de Vrachtwagenchauffeur een half jaar uit te stellen. De nieuwe datum is donderdag 10 juni 2021.

Een nieuwe traditie?

Het idee om een Dag van de Vrachtwagenchauffeur te organiseren komt vanuit de sector zelf. Werkgeversorganisaties, Transport en Logistiek Nederland en de vakbonden FNV en CNV hebben dit initiatief mogelijk gemaakt. De uitvoering van deze eventuele nieuwe traditie ligt in handen van het Sectorinstituut Transport en Logistiek en van Truckstar.

Een achterliggende gedachte bij het organiseren van een speciale Dag van de Vrachtwagenchauffeur is dat het aantal vacatures in de transportsector in een jaar tijd bijna verdubbeld is. Er zijn heel veel nieuwe chauffeurs nodig. Hopelijk leidt de extra aandacht voor het beroep van vrachtwagenchauffeur ook tot wat meer jongeren die een opleiding in die richting kiezen.

Coronacrisis strooit roet in het eten

Op 12 december 2019 was alle aandacht de hele dag gevestigd op alle mannen en vrouwen die Nederland/Europa, doorkruisen met hun vrachtwagen. Zo’n 300 bedrijven deden die dag mee. Er werden verschillende leuke acties georganiseerd. Kortom, het was een geslaagde dag. Wie er nog iets van terug wil zien, kan op Facebook, Twitter of Instagram onder de hashtag #DVC2019 van alles terugvinden over die dag.

Het is enigszins ironisch dat de nieuwe editie van de Dag van Vrachtwagenchauffeur in 2020 niet kan doorgaan vanwege de coronacrisis. Het is immers tijdens de coronacrisis duidelijk geworden dat de transportsector een van de sectoren is die de Nederlandse economie in leven heeft gehouden. Vrachtwagenchauffeurs hebben de afgelopen maanden aangetoond dat ze echt onmisbaar zijn. Gelukkig komt van uitstel geen afstel. In 2021 zal de dag van de Vrachtwagenchauffeur op 10 juni alsnog gehouden worden.

Meezingen populair onder vrachtwagenchauffeurs

Op 12 december 2019 werd Gerard Ekdom van Radio 10 gekozen als de meest populaire DJ onder vrachtwagenchauffeurs. Hij kreeg daarvoor een speciale trofee overhandigd. Hij was er zeer mee in zijn sas, liet hij weten.

Muziek blijkt een belangrijk onderdeel van het leven van de vrachtwagenchauffeur te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat 71% van de chauffeurs het luisteren naar muziek in de vrachtwagen beschouwt als iets zeer positiefs. Bij 74% van de ondervraagde chauffeurs bleek dat het luisteren naar muziek hen extra energie en ook een gevoel van vrijheid geeft. Lekker meezingen bleek erg populair onder vrachtwagenchauffeurs.

Uit een onderzoek uit 2018 onder vrachtwagenchauffeurs kwam de volgende top 10 van meest populaire meezing artiesten:

1. André Hazes (Sr.)

2. Jannes

3. Bløf

4. Guus Meeuwis

5. Marco Borsato

6. Queen

7. Henk Wijngaard

8. Normaal

9. Golden Earring

10. Jan Smit

Deze top 10 is hier te beluisteren. En natuurlijk mee te zingen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>