Share This Post

Gezondheid

De conditie van de vrachtwagenchauffeur

De conditie van de vrachtwagenchauffeur

Om de vrachtwagen in tiptop conditie te houden, heb je verschillende technische mogelijkheden. Regelmatige controle is de normaalste zaak van de wereld en als er iets gevonden wordt bij de vrachtwagen dat niet goed werkt dan wordt dat gerepareerd. De vrachtwagenchauffeur in conditie houden, is echter veel moeilijker. Vrachtwagenchauffeurs hebben fysiek en mentaal zwaar werk dat kan zorgen voor veel stress. Ze maken vaak lange dagen en zorgen niet altijd even goed voor zichzelf. Het belang van het welzijn van de chauffeurs wordt door werkgevers ook niet altijd serieus genomen.

​Voeding, levensstijl en gezondheid

Vrachtwagenchauffeurs hebben soms een ongezonde levensstijl die ze in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. Zo krijgen chauffeurs overdag vaak te weinig vocht binnen. Met paar koppen koffie en een blikje fris kom je bij lange na niet aan de minimale hoeveelheid vocht die je als mens per dag binnen zou moeten krijgen. Een fles water meenemen in de cabine zou een prima oplossing zijn, maar ja, wie doet dat?

Veel chauffeurs hebben tevens last van overgewicht, ze eten te veel fastfood en ze lopen zo een grote kans op het ontwikkelen van ziektes zoals diabetes. Ook oververmoeidheid komt bij chauffeurs vaak voor. Slecht en te weinig slapen is hiervan de hoofdoorzaak. Dit alles is niet alleen slecht voor de gezondheid van de chauffeurs, maar ook voor de veiligheid op de weg.

​Preventie

Net zoals de bij de vrachtwagen zou een regelmatige controle voor vrachtwagenchauffeurs misschien geen slecht idee zijn, maar dan in de vorm van een gezondheidscheck door de eigen huisarts. Zo zou je bijvoorbeeld hoge bloeddruk, obesitas, diabetes, stress en depressie vroegtijdig kunnen ontdekken en er ook vroegtijdig iets aan kunnen doen.

Daarnaast zijn er voor de hand liggende tips die chauffeurs zelf kunnen gebruiken om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Te denken valt aan gezonde producten eten onderweg, voldoende water drinken en rusttijden te gebruiken om een stukje te gaan lopen, zodat je niet de hele dag zit.

​Werkgevers aan zet

De rol van de werkgever is uiteraard ook van groot belang. Een schone en comfortabelere werkomgeving draagt bijvoorbeeld bij aan het ontwikkelen van minder stress bij de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals het gebruik van autohandschoenen of een draagbare stofzuiger in de cabine. Een realistische en efficiënte dagplanning draagt ook zeker bij aan het welzijn van de chauffeur. Door goede routes in stellen daalt de werkdruk en daardoor ook de mate van stress bij de chauffeur. Werkgevers zouden aandacht voor de gezondheid en het welzijn van hun werknemers op moeten nemen in de strategie van hun onderneming. Dat levert (gezondheids)winst op!

Share This Post