Share This Post

Uitgelicht

De chauffeur van de toekomst

De chauffeur van de toekomst

André Kuipers, voormalig astronaut en tegenwoordig adviseur op het gebied innovatie, heeft een nieuw interactief platform voor vrachtwagenchauffeurs geopend. Deze zogenaamde Kamer van de Toekomst bevat allerlei informatie over het vak van vrachtwagenchauffeur nu en in de toekomst aan de hand van video’s. Ontwikkelingen op logistiek en technisch gebied die verwacht worden in de periode tot 2030 komen ruim aan bod.

Via dit nieuwe platform willen verschillende organisaties uit de transportsector vrachtwagenchauffeurs inzicht geven in nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast willen zij de mogelijkheden laten zien om nieuwe kennis en vaardigheden aan te leren. Het ultieme doel is om oude en nieuwe vrachtwagenchauffeurs optimaal voor te bereiden op de toekomst van het vak van vrachtwagenchauffeur.

Kamer van de Toekomst

De Kamer van de Toekomst is een initiatief van onder andere TLN, CBR, TVM, TNO, CNV en FNV Transport en Logistiek. De site geeft antwoorden op vragen over het vak van vrachtwagenchauffeur. Hoe zal de transportsector er in 2030 uit gaan zien? Rijden er dan nog vrachtwagens op diesel? Rijden vrachtwagens en personenauto’s allebei nog op dezelfde weg? Hoe gaat het laden en lossen in de toekomst? De antwoorden op deze vragen komen allemaal aan bod.

2030

De Kamer van de Toekomst gaat uit van het jaar 2030. Er zijn vier verschillende onderwerpen te vinden op de site. Het thema ‘chauffeur 2030’ gaat over de vrachtwagenchauffeurs zelf. In ‘vrachtwagen ruimte’ gaat het over de ontwikkeling van de vrachtwagens. In ‘digitalisering’ komen allerlei mogelijke digitale ontwikkelingen aan bod. Het laatste onderwerp heet ‘city hubs’ en dit richt zich op de logistieke ontwikkelingen in de transportsector. Alles wat je op deze site kunt bekijken, zie je vanuit een 2030 perspectief, alsof het vandaag al zo is.

Ontwikkeling van sector en chauffeur

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) dat onder meer verantwoordelijk is voor voldoende instroom van chauffeurs, is de drijvende kracht achter dit nieuwe project. Het vak van vrachtwagenchauffeur is volgens hen volop in ontwikkeling. Daarnaast gaat er de komende jaren veel veranderen in de transportsector. Via het nieuwe platform hopen zij dat vrachtwagenchauffeurs aangezet worden om hierover na te denken.

Voor meer informatie, kijk op de site van de Kamer van de Toekomst: www.dechauffeurvandetoekomst.nl

Share This Post