Het zogenaamde ‘crash voor geld’ fenomeen is een blijvend probleem. Bijvoorbeeld, volgens de cijfers van het ‘Insurance Fraud Bureau’ in het VK keert de verzekeringssector voor zulke zaken elk jaar 392 miljoen pond uit.
Bendes focussen zich op gemarkeerde voertuigen omdat ze weten dat zulke voertuigen verzekerd zijn en dat de kans zeer klein is dat de eigenaar er op dat moment gebruik van maakt. Het gevolg daarvan is dat fleets (en hun bestuurders) aangevallen worden.
De industrie vecht terug met geavanceerde camera-oplossingen voor voertuigen. Deze technologie, beter bekend als dashcams, is niet nieuw, maar het is qua beeldverwerking, gebruik in een omgeving met weinig tot geen licht, beeldopname en opslagcapaciteit een heel eind gekomen.
Voor de opname van veelzeggende videobeelden maken camera’s nu voornamelijk gebruik van data-analyses en geavanceerde locatieherkenning en er wordt dus geen gebruik meer gemaakt van telematica of versnellingsmeters. De optie om van meer dan één camera gebruik te maken bestaat ook en op deze wijze wordt er niets gemist.
De voornaamste rol van deze technologie is om de bestuurder te beschermen in het geval van een crash. Videobeelden kunnen bepalen of een claim echt of nep is en zo kan een onnodige betaling voorkomen worden en kan de reputatie van een bedrijf intact blijven. Daarnaast kan zo ook het negatieve beeld dat het publiek heeft van vrachtwagenchauffeurs weerlegd worden.
Een tijd geleden las ik dat een ongemarkeerde vrachtwagen meer dan 4.000 gevaarlijke bestuurders in het VK had vastgelegd. Ik hoop dat uw dashcam minder actie ziet, maar u heeft er in ieder geval één voor wanneer het nodig is.
Heeft u slechte of goede ervaringen met de camera’s in uw cabine? Deel uw ervaringen met ons door een opmerking achter te laten!