Share This Post

Nieuws

Daling omzet transportsector begin 2021

Daling omzet transportsector begin 2021

In het eerste kwartaal van 2021 heeft de transportsector in zijn geheel een daling van 4,1 procent omzet laten zien. De verschillen tussen de diverse branches zijn echter groot. Sommige vervoersbedrijven hebben flink last van de coronamaatregelen gehad. Andere bedrijven hebben er juist veel voordeel aan gehad. In ieder geval heeft de pandemie nog steeds een behoorlijk groot effect op de omzet in de transportsector.

​Personenvervoer

Het personenvervoer heeft een forse daling in de omzet gezien in het begin van 2021. Dat is natuurlijk geen verrassing. De meeste mensen bleven in het eerste kwartaal nog steeds zo veel mogelijk thuis. Wellicht dat de cijfers voor deze branche in het derde en vierde kwartaal van dit jaar verbeteren, maar dat is uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

​Koeriersdiensten

De post- en koeriersdiensten zijn de grote winnaars tijdens deze pandemie. Hun omzetten zijn fors gegroeid, volgens het CBS. Vanwege de verplichte winkelsluiting voor alle niet-essentiële winkels is er door de consumenten massaal online besteld. En al deze pakketjes dienden naar de klant vervoerd te worden. De drukte bij de post- en koeriersbedrijven was vorig jaar al enorm. Ook in 2021 is de omzet in deze branche naar een recordhoogte gestegen. In het eerste kwartaal van 2021 was er al sprake van een omzetstijging van bijna 35 procent vergeleken met 2020.

​Binnenvaart verliest ook

Ook bij de binnenvaart is de omzet in het eerste kwartaal flink gedaald. Het gaat hier om ruim 6 procent volgens het CBS. Binnenvaartschippers vervoerden wel meer goederen. De stijging bedroeg zo’n 1,7 procent meer goederenvolume. De daling van de omzet komt dan ook door een daling van de vrachttarieven. In het eerste kwartaal van 2021 daalden deze tarieven met bijna 7 procent.

​Tweede kwartaal 2021

Voor de cijfers van het tweede kwartaal van 2021 worden geen dramatische veranderingen verwacht. De tarieven en de aantal medewerkers van de meeste bedrijven zullen naar verwachting ongewijzigd blijven. Alleen in de luchtvaart verwacht men hogere tarieven. Wel verwachten alle transportbedrijven een omzettoename in het tweede kwartaal van 2021. Ondertussen kijkt iedereen halsreikend uit naar de komende periode waarin de coronamaatregelen wellicht snel kunnen worden afgeschaft en we weer terug kunnen naar de normale situatie.

Share This Post