Share This Post

Nieuws / Technologie / Uncategorised

Cyberbeveiliging zou de ergste nachtmerrie van het vrachtvervoer kunnen zijn

Cyberbeveiliging zou de ergste nachtmerrie van het vrachtvervoer kunnen zijn

Denk aan het volgende scenario. Je rijdt met een vrachtwagen over een drukke weg en ineens valt zonder waarschuwing de motor plotseling uit. In een cabine vol met technologie zijn er geen rode lichten en geen waarschuwingssignalen dat er iets zou gaan gebeuren.

Nu zit je in een vrachtwagen die niet voor of achteruit kan, met verkeer dat zich achter je opbouwt. En dan laat je manager je weten dat ze net een bericht hebben ontvangen dat er 20.000 Bitcoins wordt geëist.

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar naarmate we meer naar een ‘ingeplugde’ vervoersindustrie gaan, moeten vrachtwagenfabrikanten, toezichthouders en wagenparken cyberbeveiliging tot een topprioriteit maken. Als ze dat niet doen, dan lopen alle kwetsbaarheden in vrachtwagens die in de afgelopen 25 jaar gebouwd zijn een risico.

Bijna alles in een moderne vrachtwagen (de cabine, de trailer, de banden en de vracht zelf) is ontworpen om een ​​reeks gegevens te verzamelen, te verzenden en te accepteren. En er zijn genoeg mensen (ook bekend als hackers) die graag de zwakke punten of de kwetsbaarheden die ze kunnen detecteren, misbruiken.

Cyberbeveiliging is niet langer beperkt tot de IT-afdeling. Het moet een aandachtspunt zijn voor een hele onderneming. Maar wil cyberbeveiliging effectief zijn, dan moeten de systemen die worden gebruikt om zich te verdedigen tegen computercriminaliteit robuuster zijn. Volgens onderzoek heeft 70% van de bedrijven geïnvesteerd in IT beveiligingstechnologie die niet met succes is ingezet.

In juni vorig jaar werd scheepvaart gigant Maersk het slachtoffer van hackers en vrachtwagens kunnen het volgende doel op de lijst van hackers zijn. De waarheid is, hoe complexer een systeem, hoe moeilijker het is om te beveiligen. Denk aan de complexiteit van de wereldwijde toeleveringsketens van vandaag en het is dan gemakkelijk om in te zien waarom vrachtwagens als een ‘gemakkelijke’ prooi kan worden beschouwd.

Natuurlijk, de vraag die op mijn lippen brandt (en ik neem aan op die van alle anderen ook) is waarom al die moeite doen? Of je nu een vrachtwagen gebruikt om schade aan te richten of geld te verdienen (bijvoorbeeld door losgeld te betalen), er zijn genoeg mensen die kunnen besluiten om een vrachtwagen te hacken.

Met de juiste vaardigheden kan een grappenmaker een vrachtwagen gebruiken om aan te tonen dat hij slimmer is dan alle anderen. Er zijn ook hacktivisten die een sociaal of politiek punt willen maken. En laten we de hackers niet vergeten die gewoon willen weten of ze het wel of niet kunnen.

Traditioneel wordt cybercriminaliteit aangedreven door de wens om toegang te krijgen tot gegevens voor identiteit en financiële diefstal. Tot nu toe heeft dit soort activiteiten het vrachtvervoer niet echt beïnvloed, maar dat wil niet zeggen dat de dreiging er niet is.

Vrachtwagens vervoeren verschillende soorten lading, waarvan sommige zeer waardevol zijn. Op dit moment vinden ladingdiefstallen plaats op de ouderwetse manier, maar naarmate vrachtwagens steeds meer verbonden raken, zullen hackers manieren zoeken om diefstallen eenvoudiger, efficiënter en toegankelijker te maken.

Chris Sandberg is vice-president van IT voor fleet mobility en van mobiele communicatiesysteem provider PeopleNet en hij neemt geen blad voor de mond. Hij stelt dat cyberbeveiliging moet worden beschouwd “als een overlevingssituatie; doen alsof iemand je altijd probeert uit te schakelen.”

Hij voegt eraan toe, “niets kan volledig veilig zijn.”

Misschien wordt het tijd dat de vervoersindustrie aandacht schenkt aan deze waarschuwing en dat cyberbeveiliging prioriteit nummer één wordt. Ik zou niet die vrachtwagenchauffeur willen zijn die zonder waarschuwing op een drukke weg was gestrand. Jij wel?

Share This Post

1 Comment

  1. Interessant artikel , dat wel , maar zo brengen jullie ongewild die hackers en cybercriminelen op slechte gedachten !

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>