Je hebt er vast al alles van gehoord over de bovenmenselijke inspanningen van ’s werelds beste wetenschappers om een vaccin voor het coronavirus te ontwikkelen. Maar hoe zit het verder op de lijn: het transporteren van het eindproduct van farmaceutische fabrieken naar klinieken over de hele wereld?
Het proces van fabricage, verpakking en distributie van het coronavirus-vaccin wordt “de grootste logistieke uitdaging waarmee de wereld ooit is geconfronteerd“; genoemd. En bedrijfsvoertuigen – met name koelwagens – zullen een cruciale rol spelen.
Het is opwindend dat het VK voor deze activiteit een wereldwijde hub zou kunnen worden. Hoewel er wereldwijd ongeveer 120 vaccins in ontwikkeling zijn, zijn twee van de meest veelbelovende kandidaten van de Oxford University en het Imperial College in Londen.
We weten natuurlijk nog niet precies wat er vanuit de logistieke sector nodig is. Maar wat we wel weten is dit.
De meeste vaccins moeten koud worden bewaard: het griepvaccin kan bij een normale koelkasttemperatuur van 2 ° C en 8 ° C bewaard worden, maar sommige vaccins die voor Covid-19 in ontwikkeling zijn moeten bij -80 ° C worden bewaard.
Het koelketennetwerk – thermische verpakking, gekoelde bedrijfsvoertuigen en temperatuurgecontroleerde opslag – zal dus van vitaal belang zijn. Het is echter mogelijk dat bestaande netwerken moeite hebben om aan de toegenomen vraag te voldoen.
Medicijnen hebben meestal een strikte houdbaarheidsdatum, dus het is essentieel dat routes zorgvuldig worden gepland en de administratieve rompslomp wordt weggenomen. Na al het verdriet en het trauma van de pandemie wil niemand dat zendingen van deze levensreddende vaccins in havens blijven hangen.
En het is mogelijk dat dit ongelooflijk lastige logistieke proces al in het najaar gereed moet zijn, waardoor wagenparkbeheerders van bedrijfsvoertuigen weinig tijd hebben om te plannen.
Zoals Pawanexh Kohli, ereprofessor aan de Universiteit van Birmingham zegt: “We kunnen het ons niet veroorloven om te negeren dat de volgende probleemplek een wereldwijd netwerk mechanisme voor het toeleveren van het COVID-19-vaccin zal zijn. Het is misschien de enige manier om dit virus tegen te houden en de beschaving weer op de been te krijgen.”
Dus wat zal dit leveringsmechanisme inhouden? In sommige gebieden, met name afgelegen regio’s in ontwikkelingslanden, is het misschien mogelijk om van bestaande koelketens in de voedingsindustrie gebruik te maken, die vaak beter ontwikkeld zijn en verder reiken dan farmaceutische ketens.
Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar koelsystemen die milieuvriendelijker en onderhoudsvriendelijker zijn.
En in het VK zijn er enkele intrigerende en innovatieve ideeën geweest over hoe te voorkomen dat zowel de toeleveringsketen als de gezondheidszorg overweldigd worden.
Een idee is om zeecontainers om te zetten in mobiele vaccinatie-eenheden, die met een vrachtwagen vervoerd kunnen worden en op parkeerterreinen in het VK kunnen worden opgesteld. De architecten achter het concept beweren dat 60 miljoen Britten in slechts 12-16 weken gevaccineerd zouden kunnen worden.
Wat de oplossingen ook zijn, het zal een gigantische inspanning van de kant van de bedrijfsvoertuigensector vergen. President Trump heeft al gezegd dat ‘elk vliegtuig, elke vrachtwagen en elke soldaat‘ nodig is om het vaccin in heel Amerika af te leveren.
Maar vrachtwagenchauffeurs en wagenparkbeheerders hebben uitstekend werk geleverd door de toeleveringsketens gedurende de hele lockdown-periode gaande te houden. Ik ben ervan overtuigd dat ze ook deze volgende uitdaging aankunnen.