Share This Post

Milieu

Containerschip verliest meer dan honderd containers

Containerschip verliest meer dan honderd containers

Het containerschip Zim Kingston kwam recent voor de westkust van Canada bij Vancouver in zwaar weer terecht. Door de storm heeft het schip ruim honderd containers verloren. Dit heeft geleid tot een uitgebreide opruimoperatie, aangezien er ook containers met gevaarlijke stoffen van het schip zijn gewaaid. Dit alles komt ons zeer bekend voor, aangezien nog niet zo lang geleden een dergelijk ongeluk ervoor zorgde dat de stranden van de Nederlandse Waddeneilanden bezaaid lagen met allerlei producten afkomstig van een containerschip.

Kustwacht

De Canadese kustwacht heeft bekendgemaakt dat het totale aantal ontbrekende containers op dit moment 109 is. Dit getal kan wellicht nog hoger blijken te zijn, aangezien er veel verwarring rondom dit ongeluk bestaat. Aanvankelijk werd zelfs gemeld dat het maar om enkele tientallen containers zou gaan. Er worden in ieder geval twee containers met gevaarlijke stoffen vermist. Van de ruim honderd containers zijn er inmiddels al twee aangespoeld bij Cape Scott, de noordpunt van Vancouver Island. Dit is ruim 500 kilometer ten noorden van de plek waar het schip zijn containers verloor.

Brand

De Zim Kingston was op weg naar de Canadese haven Vancouver. Door het slechte weer raakten containers met gevaarlijke stoffen beschadigd. Vervolgens brak er ook nog eens brand uit aan boord. De kustwacht heeft kustbewoners opgeroepen om uit te kijken naar aangespoelde containers. Zodra ze iets vinden, dienen ze dit direct te melden en niet zelf op onderzoek te gaan. Overigens gaat men ervan uit dat een deel van de vermiste containers al is gezonken. Deze zullen waarschijnlijk nooit meer wordt teruggevonden.

Waddeneilanden

In 2019 vielen er bij een vergelijkbaar ongeluk ongeveer 270 containers van een vrachtschip bij de noordelijke kust van Duitsland. Zo’n 21 containers spoelden aan op de Nederlandse Waddeneilanden. De stranden lagen bezaaid met allerlei rommel. Van aangespoelde fleecedekens en kuipstoeltjes tot lattenbodems en gloeilampen. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers zijn de stranden zo schoon mogelijk gemaakt. Desalniettemin is duidelijk geworden dat containerschepen op deze manier ernstige milieuproblemen kunnen veroorzaken.

Share This Post